Monday, September 28, 2009

Kera dihutan bertambah kenyang, anak dirumah makin kurus...

Sekali baca pada tajuk, mungkin ada yang mengaitkannya dengan suasana Aidilfitri atau bulan Syawal yang telah menjadi "bulan makan" buat rakyat Malaysia...yelah banyak open house nak kena pergi...

Tapi yang saya maksudkan ialah berkenaan nasib bolasepak Malaysia atau lebih khusus, Piala Malaysia...

Kejohanan yang hampir menjengah satu abad usia itu nampaknya "hanyut" tanpa disedari peminat khususnya bolasepak kecuali yang benar-benar mengikuti perkembangannya sejak dari mula...

Kenapa saya mengatakan begitu?....

Sebabnya mudah...lihat sahaja coverage yang diberikan terhadap EPL....walaupun Aidilfitri, ia sama sekali tidak menjejaskan tumpuan peminat dan media di negara ini...

Tetapi Piala Malaysia tak ramai pun yang sedar tentang "kehadirannya"...tau-tau je, Sabtu lepas, edisi 2009 bermula...lihat pada sambutan di stadium termasuklah dikalangan "the big four", sememangnya hambar....

Apalah nasib dengan piala keagungan bolasepak Malaysia ni?...Kalaulah ia berterusan, jangan terkejut satu hari nanti ia akan "pupus" ditelan zaman...dan pada masa depan, akan ada anak muda tertanya-tanya...Ehh! Apa tu Piala Malaysia?...Piala pertandingan kuiz kenegaraan ke? Atau piala pertandingan debat Merdeka?....

Catatan Epain: Nak menang Piala Kampung Seronok je....

Wednesday, September 23, 2009

Coretan Raya Epain

Hari ini merupakan hari pertama saya memulakan kembali tugasan hakiki..

Walaupun kebanyakan yang lain masih beraya sambil bercuti dengan keluarga, saya pula berada di pejabat bagi menghabiskan beberapa kerja sebelum "workload" kembali "mengganas" bermula 27 September ini....Bagi saya raya dah "cukup" tetapi dalam masa yang sama tetap meluangkan masa berkunjung serta memenuhi undangan kahwin atau pun rumah terbuka...

Apapun, raya kali ini sedikit "berbeza" dengan raya tahun-tahun lepas...pertama sekali pastinya gembira melihat gelagat hero sulung saya yang mencecah 2 tahun 6 bulan...

Bukan setakat gembira melihat telatahnya beraya dengan saudara yang lain tetapi ia secara tidak langsung mengingatkan saya mengenai zaman kanak-kanak dan remaja yang telahpun ditinggalkan....

Memang benarlah orang kata, pada hari raya, golongan muda khususnya kanak-kanak pastinya yang paling gembira....bermula dengan baju baru, kuih raya hinggalah ke duit raya, hari raya sememangnya bermakna buat golongan ini...

Ibu bapa pula tersenyum melihat gelagat anak-anak walaupun tidak ketinggalan masih ada yang bersedih mengenangkan tersayang yang tidak dapat beraya bersama...

Walaupun, raya setiap tahun hanyalah "siaran ulangan" tetapi setiap edisi akan terasa kelainannnya...dan pastinya ia akan berterusan apatah lagi selepas setiapnya melalui peredaran zaman yang berbeza...

Tetapi itulah kenikmatan raya...bukan sekadar merayakan kemenangan melawan hawa nafsu tetapi lebih dari itu...suatu kegembiraan anugerah Allah yang tidak digambarkan hanya dengan kata-kata....

Catatan Epain: Bersyukur dengan nikmat yang diberikan....

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya daripada Epain...

Pada masa saya membuat posting ini, saya sebenarnya menunggu masa untuk "punch-out" sebelum pulang ke rumah...

Hari ini merupakan hari terakhir bertugas memandangkan Hari Jumaat saya bercuti...

Jadi dikesempatan ini, saya sekeluarga mengucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri, semoga hari lebaran ini akan terus menceriakan kita walau dimana kita beraya...

Kalau ada yang terasa dengan posting saya, mintak maaf lah jugak ye...tiada niat untuk menjatuhkan maruah sesiapa, cuma sekadar berkongsi rasa...

Buat yang pulang ke kampung menggunakan kenderaan sendiri, berhati-hatilah di jalan raya..begitu juga buat yang pulang dengan kenderaan awam, berhati-hatilah dengan penyeluk saku....

Apapun, buat atlet jangan lupa...lemang dan ketupat disamping rendang dan kuih raya sememangnya sedap lagi lazat..tetapi jangan lupa pemakanan harus dijaga....yang bukan atlet pun kena jaga makan jugak...jangan sampai orang jaga anda sudahlah ye...

Akhir kata, sekali lagi diucapkan Selamat hari Raya, maafkan saya dari pangkal rambut hingga hujung kaki...(kalau saya berhutang, kira settle, kalau anda berhutang kasi setlle)....

Catatan Epain: Balik kampung orang rumah buat tahun hatrick...

Wednesday, September 16, 2009

F1Malaysia....

Semalam saya terbaca "crawling" di tv saya mengatakan Malaysia bakal memiliki pasukan F1 sendiri...

Pada mulanya, saya ingatkan pasukan QI Meritus sebab saya pernah terbaca pasal keinginan pasukan yang diketuai Firhad Mokhzani itu untuk menyertai F1 pada tahun 2016....

Rupanya pasukan yang dimaksudkan ialah 1Malaysia F1 Team (betul kot?) yang baru sahaja mendapat green light untuk berlumba tahun depan...

Wow!!...jika 20 tahun dahulu, kemampuan Malaysia mengendalikan perlumbaan F1 hanyalah bersifat impian, ia menjadi kenyataan pada tahun 1999 dan kini Malaysia terlibat pula sebagai salah satu pasukan (bagi melengkapkan keseluruhan pusingan bermula dengan penajaan pasukan Stewart Ford kemudiannya mempunyai perlumbaan F1 pertama, Alex Yoong)

Muka depan akhbar kesemuanya "carry" story ini atau paling tidak pun terpampang luas gambar menunjukkan datuk Sri Najib melancarkan pasukan ini...

Bagi saya, yang menariknya ia "berjaya" menggabungkan kebanyakan GLC yang besar...keduanya pula mengenai penggunaan enjin Lotus yang dimiliki Proton...

Dari dulu lagi saya tertanya-tanya, kenapa tidak Proton terlibat secara langsung memandangkan penyertaan syarikat automotif negara itu dalam dunia automobil....

Apapun gabungannya tetap menarik walaupun saya pernah mengimpikan pasukan ini dinamakan sebagai "Proton F1 Team Malaysia"....

Cuma saya harapkan biarlah aspirasi untuk meMalaysiakan pasukan ini menjadi kenyataan...jangan nanti, lebih ramai Mat Saleh berbanding Muhd Salleh dalam pasukan ini sudahlah...

Catatan Epain: Siapalah agaknya pemandunya nanti?...Fairuz Fauzi?..Jazeman Jaafar?...Alex Yoong?...Karamjity Singh?...atau Epain?

16 September yang bermakna buat Malaysia...



Suka atau tidak, Malaysia sebenarnya mempunyai banyak keunikan..

Dari budaya hinggalah ke rakyatnya, Malaysia sememangnya istimewa malahan tidak keterlaluan pula untuk mengatakan Malaysia mempunyai satu lagi keunikan yang tersendiri iaitu mempunyai 2 birthday atau aniiversary...

Jika 31 Ogos, penjajah berjaya dinyahkan, 16 September pula merupakan tarikh yang istimewa iaitu penyatuan Malaysia....

Saya sendiri mempunyai makna yang tersendiri buat angka 16 tetapi biarlah saya pendam terlebih dahlu....

Ada bermacam cakap dikeluarkan terhadap apakah hari yang sepatutnya dinamakan "hari Malaysia" tetapi bagi sayalah, "Hari Malaysia" bukan seharusnya disambut pada satu-satu hari sahaja tetapi ia perlua dirasai setiap hari, seperti mana "Hari Ibu" dan "hari Bapa"....

Apapun, jadikan 16 September sebagai inspirasi bahawa "pergilah mana pun, Malaysia tetap yang terbaik"....

Catatan Epain: Malaysia tetap dihati....

Tuesday, September 15, 2009

Satu "permulaan" baik buat SAM...

Semalam saya sempat meluangkan masa dengan rakan-rakan wartawan sukan yang lain berbuka puasa di Hotel Hilton yang turut dihadiri Menteri belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek...

Majlis yang menghimpunkan kira-kira 70 wartawan sukan itu sememangnya sesuatu yang dinantikan khususnya buat mereka yang ingin melihat SAM kembali "hidup"...

Apapun saya harap biarlah ia berterusan tanpa mengira siapa yang menerajui SAM...

Pengumuman Menteri dan Presiden SAM mengenai anugerah kewartawanan sukan sememangnya sesuatu yang menarik, walaupun masih ramai yang belum jelas mengenai jumlah dan jenis anugerahnya yang mana kalau mengikut Rizal Hashim, ia menyamai Anugerah Pullitzer...

Tak kira lah macam mana anugerahnya, saya kira ia satu pengikirafan kepada wartawan sukan dan hasil kerja masing-masing yang boleh dianggap satu sumbangan "besar" dari dunia "kecil"....

Cuma janganlah wartawan hanya tau bekerja untuk anugerah atau side income lain...kerja hakiki jangan dilupa....

Catatan Epain: Tak menulis berita dah...

Friday, September 11, 2009

11 September yang mengubah dunia

Sebelum tahun 2001, tarikh 11 September bukanlah terlalu bererti buat sesebuah negara...ia bukanlah tarikh kemerdekaan...

Mungkin ia sekadar tarikh kelahiran atau pun kematian...atau juga tarikh penubuhan sekolah, sarikat dan sebagainya...

Tetapi pada tahun 2001, seluruh dunia seakan terpinga-pinga apabila mendengar berita bahawa World Trade Center telah "dilanggar" dua buah kapal terbang yang sebelum itu telah dirampas...

Peristiwa yang mungkin seumpamanya kerana melibatkan pesawat penumpang (pesawat Jepun terkenal dengan Kamikaze) jelas sekali mengjeutkan semua orang yang waras khususnya di negara Uncle Sam yang terkenal dengan kecanggihannya namun tidak dapat "menghidu" gerakan melanggar WTC....

Apapun kejadian bersejarah itu sebenarnya telah mengubah dunia secara keseluruhan...kerana 11 September, Iraq diceroboh, OSama Laden dicari, Afghanistan dijajah, umat Islam dicurigai dan sebagainya...

Jika zaman batu dahulu, negara terbentuk selepas terpecahnya ais dan sebagainya tetapi saya rasa dunia sekali lagi terpecah, jika tidak di atas peta, pecah secara nurani....

Kejadian itu juga secara tak langsung telah "membuka pekung" pelbagai rupa...disini kita boleh lihat siapa sebenarnya kawan dan siapa sebenarnya lawan...sekadar renungan

Tahun ini pula, jangan lupa 11 September juga boleh lah dianggap sebagai permulaan kepada 10 malam Ramadhan yang terakhir, dan disitulah terletaknya lailatul Qadar....

Catatan Epain: Nak hidupkan pelita je...

Wednesday, September 9, 2009

Tak boleh ke kita mempunyai "haka" sendiri

3 hari lepas, sementara saya menunggu makanan yang di pesan siap di salah sebuah kedai tom yam di Taman Ehsan Kepong, saya menonton rancangan "macam-macam Azni"...

Saya tak pasti ia merupakan episod terbaru atau ulangan tetapi rasanya musim terdahulu lah kot...ye lah takkanlah pukul 4.00 pagi Astro siarkan rancangan latest, lainlah kalau ada live bola...

Dalam episod tu ditunjukkan sebahagian pelajar Sek. Men Alam Shah Putrajaya membuat demonstrasi tarian "haka" yg biasanya di persembahkan pemain ragbi New Zealand atau mungkin sukan lain juga...

Yelah, tarian itu memang menarik dan mampu membuatkan pemain lawan terasa "psiko" bila berdepan dengannya....

Tetapi kenapa kita juga harus mengikut mereka untuk "psiko" pihak lawan?....Bagaimana pula seandainya pasukan ragbi kita berdepan New Zealand...adakah pemain kita akan ber"haka" dihadapan pemain New Zealand?

Saya percaya pelajar terbabit merupakan pemain ragbi juga...

Apa yang ingin saya perkatakan, kenapalah teruja sangat dengan tarian "haka" ni?...pernah dulu pelumba cilik Formula Future juga melakukan yang sama ketika penyerahan jalur Gemilang yang dihadiri Menteri Belia dan Sukan...pernah juga saya melihat kalau tak silap di salah sebuah universiti dimana salah satu pasukan perbarisan mempersembahkan tarian "haka" ketika mereka melintasi pentas utama...

Apa ni?...adakah kita dah ketandusan idea untuk melakukan sesuatu...atau kita tak yakin dengan produk sendiri....

Tak boleh ke "tarian perang" dijadikan alat "psiko" sebelum bermulanya sesuatu perlawanan...

Walaupun agak remeh, namun boleh juga dijadikan renungan...jangan pula nanti rakyat New Zealand akan "ganyang" sukan Malaysia hanya kerana tarian "haka" sudahlah...

Catatan Epain: Tak menari tetapi menyanyi "Inilah Barisan Kita" sebelum bertanding

Thursday, September 3, 2009

Chong Wei yang semakin tertekan..

Kalau tak silap saya, tahun lepas menjelang Sukan Olimpik Beijing saya pernah membuat posting berkenaan Lee Chong Wei yang diletakkan harapan tinggi untuk memenangi pingat emas pertama negara...

Saya percaya pada ketika itu walaupun harapan tinggi diletakkan, dalam masa yang sama peminat tetap "menyimpan" perasaan "kalau-kalaulah kecewa"...

Bagaimanapun Chong Wei berjaya melangkah ke final kemudiannya tewas kepada Lin Dan yang membuktikan status "super Dan" pada ketika itu...

Selepas itu, harapan setinggi langit biru terus diletak di bahu Chong Wei....ada yang mengatakan tahun 2009 sebagai "tahun Chong Wei" untuk menang Kejohanan Dunia manakala tidak kurang yang berkata "penantian Malaysia akan berakhir 2012" dan bermacam lagi...

Namun sekali lagi hajat Chong Wei untuk menang kejohanan dunia tidak kesampaian apabila dikecewakan Sony Dwi Kuncoro yang sekali lagi menjadi petualang buat Chong Wei...

Seperti biasa, orang ramai malahan sesetengah media tanpa menunggu lama terus bertanya, "mampukah Chong Wei menang 2012?"....haha...sesuatu yang saya agak apabila seseorang atlet negara tewas....

Bagi saya dalam hal ini, tidak adil untuk meletakkan segalanya di bahu Chong Wei...sedangkan kita masih lagi terkial-kial mencari pemain pelapis...

Datuk Misbun Sidek kata 4 tahun diperlukan untuk mencari pengganti setanding Chong Wei...maknanya impian 2012 hanyalah impian kosong...

Saya rasa "4 tahun" bukanlah jawapannya...kerana jika dilihat kepada China, ruang vakum bagi mereka untuk mencari pengganti tidaklah selama itu...hampir setiap tahun mereka mempunyai pemain baru yang mampu menandingi pemain senior bertaraf dunia yang lain, cuma pada ketika ini Lin Dan masih gah selaku pemain terbaik...

Apa yang terbaik kini ialah jangan terlalu menekan Chong Wei....semua orang ingin menang...dan kalau boleh kemenangan lebih besar bermula dengan Piala Thomas tahun depan...piala keramat dalam dunia badminton...

Catatan Epain: Nak menang "kampung open" pun susah

Wednesday, September 2, 2009

Selepas 52 tahun....adakah kita benar-benar merdeka?

Seperti mana yang semua rakyat Malaysia sedia maklum, tarikh 31 Ogos merupakan tarikh keramat yang seharusnya diingati sampai bila-bila selain tarikh-tarikh penting yang lain...

Pada hari ini, 52 tahun lepas, bendera Malaysia secara rasminya berkibar di seluruh negara selain bendera Union Jack mengucapkan selamat tinggal...

Itulah merdeka...satu ungkapan yang cukup bermakna khususnya buat mereka yang pernah berjuang baik secara mengangkat senjata ataupun sekadar berperang secara psikologi...

Apapun, makna "merdeka" tetap tidak akan berubah tetapi bagaimana pula dengan makna "kemerdekaan"?

Adakah selepas 52 tahun, kita kini boleh menganggap bahawa tiada lagi ancaman? Ataupun selepas 52 tahun, kita boleh mengatakan dunia kini bebas sepenuhnya daripada penjajahan?

Walau apapun sangkaan...janganlah sampai kita terlupa dengan ungkapan popular dalam sukan - "mempertahankan lebih sukar daripada memperolehi"...

Benar, kita telah merdeka daripada penjajah selepas mereka bertapak di bumi bertuah ini selama lebih 500 tahun...tetapi sedarkah kita bahawa kita semua secara tidak langsung telah membenarkan bentuk penjajahan baru bermaharajalela...dan ia lebih berbahaya daripada penjajahan berbentuk ketenteraan...

Merdekakah kita sekiranya kita masih menganggap London lebih hebat tempatnya dari Kuala Lumpur...

Merdekakah kita seandainya kita terus mengagungkn kereta buatan Eropah dan terus memperlekehkan kereta buatan Malaysia?

Merdekakah kita seandainya kita menganggap makan menggunakan tangan sebagai suatu yang kotor jika dibandingkan dengan sudu dan garpu?

Apapun, biarlah segalanya menjadi renungan buat kita semua...apakah makna merdeka yang sebenar dalam diri masing-masing....

Walaupun posting ini lambat 2 hari daripada tarikh kemerdekaan...namun kemerdekaan bukan sekadar sambutan perhimpunan semata-mata...

Merdeka juga bukannya sekadar 1 hari semata-mata...tetapi merdeka yang sebenar sentiasa tersemat hinggalah ke hujung nyawa...

MERDEKA!!

Catatan Epain: 31 Ogos tahun ini...balik rumah bini....