Wednesday, March 31, 2010

Kalau lah orang lain pun dapat...

Saya sempat memeriksa email saya sebelum saya membuat posting ini dan saya memperoleh press release seperti yang saya quotekan disini...

Saya tidak mempunyai sikap negatif terhadap sukan permotoran cumanya, saya harap agar sukan lain apatah lagi sukan yang dipertandingkan di Sukan Olimpik diberi layanan yang sama atau paling tidak hampir sama...

Harus diingat, sukan permotoran tidak dipertandingkan di Sukan Olimpik...makanya, biarlah Micheal Schumacher berbangga dengan 8 kejuaraannya, biarlah Valentino Rossi berbangga dengan gelaran "The Doctor" nya...mereka masih kekurangan pingat paling berprestij di dunia iaitu Sukan Olimpik...tetapi terdapat sebahagian rakyat Malaysia yang mampu melakukannya....

Dan "pasti" memperolehnya jika ada pihak yang sudi menaja....

Tan Sri Muhyiddin announces
MERITUS-GP scholarship for Malaysian driver

KUALA LUMPUR (MARCH 30, 2010): Deputy Prime Minister YAB Tan Sri Dato' Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin today announced that Asia’s most successful motorsports team, MERITUS-GP will provide a ‘Single-seater racing Scholarship’ for Malaysian driver Mohd Afiq Ikhwan.

Afiq, who had a successful karting career, will make his single-seater debut in the 2010 Formula BMW Pacific Championship which flags off this weekend. Tan Sri Dato’ Muhyiddin made the announcement at the Kelab Taman Perdana DiRaja Kuala Lumpur.

Today’s event was also a trip down memory lane for Tan Sri Dato’ Muhyiddin as he officiated MERITUS-GP’s first ever Asian Press Conference in 1997, when he was the then-Youth and Sports Minister. Since then, MERITUS-GP has gone on to win 34 international titles.

“It is heartening to note that a championship winning team like Meritus is willing to sponsor young Malaysian talents such as Afiq,” said YAB Tan Sri Dato' Muhyiddin.

“I’m touched by MERITUS-GP’s generosity and wish the team luck as it goes in search of its eighth consecutive Formula BMW Championship crown.

“I attended their first ever Press Conference some 13 years ago and it looks like I was the team’s lucky charm,” YAB Tan Sri Dato' Muhyiddin added with a laugh.

MERITUS-GP co-owner Firhat Mokhzani, who as head of driver development has been behind all 34 of the team’s titles, said: “We are honoured that YAB Tan Sri Dato Muhyiddin has graciously agreed to make the announcement regarding our Scholarship for Afiq.

“YAB Tan Sri Dato Muhyiddin was our first ever guest of honour when MERITUS-GP moved to Malaysia in 1997. Since then, we have grown from strength to strength and have won a record 34 international titles. .

“Over the years, MERITUS-GP has helped develop Malaysian motorsports and besides unearthing the nation’s only two formula champions – Ng Wai Leong (Formula Asia in
2000) and Jazeman Jaafar (Formula BMW Asia, 2007), we have also upgraded our local technical and support crew.

“Thirteen years ago, when we first started racing in Asia, MERITUS-GP had an all-European crew. But now, with the exception of two educators/trainers, our Formula BMW Pacific crew comprises entirely of Malaysians.”

Meanwhile, Afiq said he is honoured to be given the MERITUS-GP Scholarship.

“Everyone in motorsports knows about MERITUS-GP as it has been dominating racing for the last 13 years and I feel honoured it has deemed me worthy of receiving a Formula Scholarship,” said Afiq, who turns 19 on Aug 8.

“I’m also grateful that our Deputy Prime Minister YAB Tan Sri Dato' Muhyiddin is present here today.

“I have followed closely some of MERITUS-GP’s drivers’ career and hope to follow in their footsteps by becoming a champion. I aim to make Malaysia proud in the championship and bring more honour to the team.”

Besides Afiq, three other drivers – Colombian Oscar Tunjo, Indonesia’s Dustin Sofyan and Thailand’s Pasin Lathouras – will race for MERITUS-GP in this season’s Formula BMW Pacific championships.

Also present at the Press Conference was Questnet Malaysia Chairman Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas.


Catatan Epain: Simulator je....

Tuesday, March 30, 2010

Epain "keluar/masuk" tv lagi...kali ini dalam Nadi Arena..

Semalam, 29 Mac saya sekali lagi diberi peluang menyuarakan pendapat saya dalam program TV, tetapi kali ini program yang bersifat berita iaitu Nadi Arena menerusi saluran 801, Astro Arena...

Saya sebenarnya baru pulang dari menyertai program pelajar di Lenggong, Perak bermula 26 hingga 28 mac lepas...

namun untuk tidak mengecewakan jemputan, saya hadir juga semalam walaupun pada mulanya saya agak "goyang" memandangkan 3 hari saya tidak update diri saya dengan sebarang perkembangan menerusi akhbar mahupun TV..maklumkan..duduk dalam hutan mana ade tv n paper...

Apapun, format Nadi Arena sedikit berbeza dan saya hanya diberi masa kira-kira seminit untuk memberi komen...

7 isu dibangkitkan produser menerusi penyampainya, Pietro Felix iaitu Separuh akhir Piala FA, Liverpool, Azizulhasni Awang, tenis Kebangsaan, Lotus F1 dan Mercedes...

Kecuali topik pasal Lotus dan Mercedes lainnya dijawab dengan penuh jujur...ade yang saya komen mengikut "arus semasa" ada juga yang sebaliknya...

Secara keseluruhan, apa yang dapat saya komen, masih banyak ruang yang boleh diperbaiki Nadi Arena...especially on presentation by presenter...yelah baru 5 hari on-air jadi tak semuanya perfect...

Ofis mereka pun masih dalam proses renovation...

Apapun, saya masih mempunyai satu jemputan untuk dipenuhi iaitu Cafe Arena..insyaAllah kalau takde hal lebih penting, saya akan attend...

Catatan Epain: Rasa macam second presenter bila duduk sebelah Felix...

Thursday, March 25, 2010

26 Mac....satu Arena baru bermula...

Walaupun posting ini dibuat ketika saya sedang "disambut" dengan usia 30an namun saya seakan "terpanggil" untuk menyambut "kelahiran bayi baru" dalam dunia penyiaran...Astro Arena...

Dijadualkan Astro Arena akan bermula siaran pada 26 mac...maka saya pasti ada yang tidak sabar dengan kehadirannya apatah lagi buat peminat sukan tempatan...

Apa yang mampu diucapkan....Selamat Menyertai Keluarga Sukan....

Berikut saya postkan Siaran Akhbar (Press Release) yang saya ambil daripada Blog Wan Fakhrul

SIARAN MEDIA DARIPADA ASTRO

23 Mac 2010, Kuala Lumpur – Rakyat Malaysia akan menikmati lebih banyak program sukan tanahair dengan pelancaran Astro Arena (Saluran 801), saluran sukan tempatan yang akan ke udara pada Jumaat ini, 26 Mac 2010 pada pukul 12 tengahari.

Saluran sukan tempatan 24-jam ini bersiaran hampir keseluruhannya di dalam Bahasa Malaysia dan boleh diikuti oleh kesemua pelanggan-pelanggan ASTRO.

“ASTRO terus menawarkan kandungan mantap sukan antarabangsa serta tempatan yang terbaik kepada para peminat sukan di Malaysia.

"Kami berharap Astro Arena dapat memenuhi permintaan terhadap kandungan sukan tempatan dan memberi lebih banyak peluang kepada persatuan-persatuan sukan negara serta badan sukan yang lain mempromosikan sukan mereka melalui Astro Arena yang dapat menjangkau audiens yang lebih meluas melalui platform pelbagai ASTRO,” kata Lee Choong Khay, Ketua Bahagian Sukan, ASTRO.

“Sebagaimana hari Ahad merupakan hari aksi sukan di kebanyakan negara, kami ingin memulakan budaya sukan yang baru dengan pengenalan kandungan sukan yang akan menjadi tontonan wajib bagi semua peminat sukan tempatan seperti Arena Bola Selasa and Arena Bola Jumaat .

"Astro Arena akan membawa liputan secara langsung perlawanan-perlawanan Malaysian Super League (MSL) pada setiap hari Selasa dan Jumaat yang turut dimuatkan dengan komentari daripada para pengkritik sukan, jurulatih serta bekas pemain.”

Astro Arena akan menyajikan buletin berita sukan, liputan secara langsung program berbentuk majalah serta interaktiviti dan diketuai oleh bakat-bakat terkenal di dalam bidang penyiaran dan kewartawanan sukan tempatan, yang pastinya boleh memenuhi keperluan and citarasa peminat sukan tempatan.

Antara hos-hos Astro Arena termasuklah Edleen Ismail, Pietro Felix dan Jessy Chalal untuk segmen berita, Nadi Arena; Akbar Hj Sahari dan Rizal Hashim untuk segmen talkshow Kafe Sukan; Zainal Abidin Rawob untuk Formasi, satu rancangan berbentuk perbincangan tentang perkembangan sukan bolasepak; Burn dan Azura Zainal untuk Aktifpedia, satu program berbentuk informasi sukan.(Ehhh!! Rizal Hashim pun ada?...masa launch tak nampak pun pakai baju Astro Arena...heheh)

Selain dari liputan acara sukan dalam negara, Astro Arena juga bakal membawa liputan secara langsung aksi-aksi atlit tempatan yang bertanding di luar negara.

Rakyat Malaysia akan dapat mendekati perkembangan para atlit negara dan melihat pencapaian mereka di sukan-sukan serantau di Astro Arena, terutamanya semasa acara-acara sukan penting tahun ini seperti Sukan Komonwel di Delhi, Sukan Asia di Guangzhou dan Sukan Olimpik Belia yang pertama di Singapura.

Pelancaran Astro Arena menyempurnakan Pakej Famili ASTRO dengan kandungan sukan selain daripada kandungan berbentuk hiburan, informasi serta pendidikan yang sedia ada.

Dengan Astro Arena, ASTRO kini mempunyai 29 saluran berjenama ASTRO serta saluran bersekutu yang lain. Terdapat 10 saluran sukan di platform ASTRO termasuklah 2 saluran berdefinisi tinggi HD dan 1 saluran sukan pay-per-view.

------------------------------------------------------------------------------------

Senarai Program Astro Arena (801) Minggu 26 Mac – 2 April

News and Magazine Shows

Fri, 26 Mar, 12.00pm – Pelancaran Saluran Astro Arena (Astro Arena Event Launch) (Tape)
Fri, 26 Mar, 7.40pm - Nadi Arena (Live)
Sat, 27 Mar, 9.00pm – Nadi Arena (Tape)
Sun, 28 Mar, 7.00pm – KL Open 2010: Nicol David
Sun, 28 Mar, 7.30pm – Nadi Arena (Live)
Mon, 29 Mar, 8.00pm – KAFE SUKAN: Episod 1 – Nadi Sukan Malaysia
Wed, 31 Mar, 8.00pm – Episode 1: Wawancara dengan Setiausha Kehormat FAM (Tape)
Thu, 1 Apr, 8.00pm – AKTIFPEDIA: Epi 1: Sukan Boling (Tape)

Badminton: Kejohanan Remaja ASIA 2010

Fri, 26 Mar, 1.00pm – Perlawanan Akhir Berpasukan (Tape)
Fri, 26 Mar, 4.00pm – Suku Akhir Individu/Pasangsan (Live)
Sat, 27 Mar, 3.00pm – Separuh Akhir Individu/Pasangan (Live)
Sun, 28 Mar, 3.00pm – Perlawanan Akhir Individu/Pasangan (Live)

ARENA BOLA JUMAAT

Liga Premier Malaysia
Fri, 26 Mar, 8.00pm – Harimau Muda vs Selangor PKNS (Live)

Piala FA 2010: Separuh Akhir – 2nd Leg
Fri, 2 Apr, 8.00pm – Separuh Akhir: Negeri Sembilan vs Selangor (Live)

Sepaktakraw: Piala Emas Khir Johari

Fri, 26 Mar, 11.00pm – Perlawanan Akhir (Tape)
Wed, 31 Mar, 9.00pm – Hari Pertama (Tape)
Thu, 1 Apr, 9.00pm – Hari Kedua (Tape)

TNBMHL 2009/2010

Liga Hoki Perdana
Sat, 27 Mar, 2.00am – Perlawanan Akhir Piala TNB (Tape)

SKUASY: CIMB Terbuka Kuala Lumpur 2010

Sat, 27 Mar, 11.00am – Separuh Akhir (Tape)
Sun, 28 Mar, 11.30am – Perlawanan Akhir (Tape)
Mon, 29 Mar, 8.30am – Suku Akhir Lelaki (Tape)
Mon, 29 Mar, 9.30am – Suku Akhir Wanita (Tape)
Mon, 29 Mar, 10.30pm – Perlawanan Akhir Lelaki & Wanita (Tape)

Imbasan Kembali

Sukan Komanwel 2002

Sat, 27 Mar, 2.00pm – Lawn Bowl Emas
Sat, 27 Mar, 10.30pm – Badminton Perseorangan Lelaki
Mon, 29 Mar, 9.00pm – Badminton Pasangan

Sukan Asia Doha 06

Sun, 28 Mar, 12.00am – Hilits Day 2A
Sun, 28 Mar, 1.00am – Hilits Day 2B
Mon, 29 Mar, 4.00pm – Hoki Wanita
Wed, 31 Mar, 6.00am – Hilits Day 3A (Tape)
Thu, 1 Apr, 6.00am – Hilits Day 3B (Tape)
Fri, 2 Apr, 6.00am – Hilits Day 4 (Tape)
Fri, 2 Apr, 3.00pm – Hoki Lelaki (Tape)

Bolasepak Antarabangsa

Sat, 27 Mar, 7.00pm – Thai Kelab vs Malaysia U23 (Live)

Hoki - Piala Tun Razak

Sun, 28 Mar, 2.00pm – Kuala Lumpur vs Melaka (Tape)
Sun, 28 Mar, 10.30pm – Brunei vs Pahang (Tape)
Mon, 29 Mar, 7.30am – ATM vs Johor (Tape)

Astro SuperSport Program

Kejohanan Antarabangsa Ping Pong

Mon, 29 Mar, 12.00am – Hari Pertama (Tape)
Tue, 30 Mar, 12.00am – Hari Kedua (Tape)
Wed, 31 Mar, 12.00am – Hari Ketiga (Tape)

Program Skuash

Thu, 1 Apr, 12.00am – Terbuka Hong Kong 2009 Hilits (Tape)
Thu, 1 Apr, 1.00am – Terbuka Wanita Seoul 2009 Hilits (Tape)
Thu, 1 Apr, 2.00am – Kejohanan Dunia Terbuka Forex Hilits (Tape)

Kejohanan Boling

Fri, 2 Apr, 12.00am – Canon Cup 2009 (Tape)
Fri, 2 Apr, 8.30am – Canon Terbuka Malaysia 2009 Separuh Akhir & Akhir (Tape)

ARENA BOLA SELASA

Piala FA 2010: Separuh Akhir – 1st Leg
Tue, 30 Mar, 8.30pm – Terengganu vs Kedah (Live)


Catatan Epain: Pilihan Epain...Takraw and Cafe Sukan n sudah tentu Nadi Arena...

Wednesday, March 24, 2010

Selamat Datang ke dunia penyiaran sukan


Minggu lepas, Epain diberi peluang menyertai antara saat bersejarah dunia penyiaran negara iaitu pelancaran saluran terbaru Astro iaitu Astro Arena yang dilancarkan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek...

Menggunakan tagline "Nadi Sukan Negara", saya kira Arena bakal menjadi antara saluran tumpuan walaupun ada yang skeptism dengan kemampuan menarik pengikut memandangkan Arena bakal menyiarkan kandungan sukan tempatan...

Namun melihat "Pasukan Arena" saya rasa mereka buat masa ini seakan "dream team" berdasarkan nama-nama besar kewartawanan yang menyertai Arena...

Bagi Epain, biarlah saluran ini benar-benar ikhlas dalam mempromosikan sukan tempatan bukan sekadar omongang kosong sahaja...

Berlangsung dengan gemilang, Epain sebenarnya tidak teruja dengan pelancaran saluran tersebut tetapi teruja dengan kehadiran beberapa bintang sukan baik yang telah bertaraf lagenda mahupun masih mengharungi jerih payah dunia sukan...

peluang yang ada, Epain gunakan bergambar dengan bintang yang sememangnya Epain kagum...antaranya sudah pasti Datuk Rahim Razali yang Epain hormat semenjak Epain mengenali dunia televisyen lagi...

Selain itu, Epain sempat bertemu Datuk Jibun yang masih penat melatih Lee Chong Wei muncul juara All England namun tidak mengecewakan peminat kecil dalam menurunkan autografnya....

Apapun, buat Astro Arena khususnya Presiden SAM, Ahmad Khawari Isa yang menjadi antara tunjang berita Arena, Epain ucapkan selamat maju jaya...all the best!!







Catatan Epain: Agak2, boleh jadi tetamu rancangan tak?...

Monday, March 15, 2010

Tahniah "untuk saya"...

Rasanya tanpa perlu diperpanjangkan, saya seperti mana rakyat Malaysia lain mengucapkan tahniah buat Datuk Lee Chong Wei yang muncul juara edisi ke 100 All England...

Kejayaan sungguh bermakna di atas muka bumi yang akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 2012...

Walaupun cuak pada mulanya melihat Chong Wei ketinggalan, tapi pengalaman nyata memisahkan kedua pemain ini...

Namun bagi saya, Kenichi Tago merupakan seorang pemain yang harus diberi perhatian...baru berusia 20 tahun dan melihat cara dia bermain, tak ubah seperti Hariyanto Arbi dengan jumping skil yang cukup kuat....

Buat BAM pula, jangan bermegah sangat, sebabnya anda harus fikir, siapakah pemain yang mampu menggantikan tempat Chong Wei satu hari nanti...

Catatan Epain: Nak dengar reax Chong Wei..mesti ada "untuk saya"...

Saturday, March 13, 2010

Siapa tumpuan sebenar 14 Mac ini?

Litar Shakir di Bahrain bakal mencatat sejarah tersendiri dalam perlumbaan F1...

Antara sejarahnya, banyak pasukan baru F1 muncul memeriahkan F1 2010....antara pasukan baru pastinya 1Malaysia lotus F1 Team yang membariskan Jarno Trulli dan Heiki Kovalainen...


Ramai yang mengharap tapi saya tidak berapa yakin ia mampu menyinar berdasarkan komen yang diberikan pelumba Lotus sendiri yang menyatakan bahawa jentera yang bakal dipandu mereka masih tidak kompetitif...

Satu lagi sejarah ialah kembalinya lagenda hidup F1, Micheal Schumacher bersama pasukan Mercedes yang ditaja Petronas...

Semua peminat pastinya mahu melihat Schumacher mencatat keajaiban...tapi secara peribadi saya tidak mahu ia menjadi kenyataan bukan kerana saya anti Schumacher tetapi lebih kepada mahu melihat pelumba lain pula muncul juara keseluruhan termasuklah pelumba yang saya minat sekarang, Fernando Alonso...


Jenson Button pula bakal memulakan kempen sebagai juara bertahan walaupun tidak lagi bersama pasukan lamanya yang menjulang Button...

Button bakal mewakili pasukan McLaren dan ia juga menarik perhatian memandangkan Button digandingkan dengan juara 2008, Lewis Hamilton...siapa yang seharusnya menjadi pelumba utama walaupun kedua-duanya pelumba Britain?

Jadi...siapa tumpuan sebenar musim ini?....

Walau apapun, musim ini pastinya hangat tetapi saya harap ia berlangsung sehangat musim 2008 bila mana Hamilton hanya sah muncul juara pada perlumbaan terakhir yang penuh dramatik...memang best...

Catatan Epain: Macam mana agaknya rupa Datuk Seri Tony Fernandes duduk kat paddock?

Nyata meleset...

Jangkaan saya bahawa bergu Koo Kien Keat-Tan Boon Heong mampu muncul juara All England nyata meleset apabila mereka ditunjukkan jalan keluar lebih awal...

Tetapi apapun, saya harapkan bahawa Malaysia mampu membawa pulang satu kejuaraan dan harapan berbalik kepada Lee Chong Wei...

Mungkin pemain negara nak "reverse psychology" kot....supaya pemain lain over confident ngan Malaysia bila Piala Thomas berlangsung nanti...

Takpelah...jangan betul-betul reverse sudah...

Catatan Epain: Confirm tak layak jadi ahli nujum

Monday, March 8, 2010

Penampilan sulung Epain sebagai tetamu Sukan Awani Ekstra...

Secara kebetulan atau tidak, Epain juga mencatat sejarah tersendiri selain Anuar Manan dan Syeung Yul pada 7 Mac 2010....

Saya dipanggil oleh editor Sukan Awani, Fadzrie Hazis sebagai tetamu program Sukan Awani Ekstra pada jam 5.30 petang yang disiarkan secara langsung...

Topiknya ialah menjelang Kejohanan Badminton All England dan peluang pemain negara pada kejohanan tersebut...

Secara ringkas, saya mengeluarkan pendapat berdasarkan pengamatan saya dan bukannya sebagai "terlalu expert" dalam bidang badminton...

Mungkin ada yang bersetuju tetapi rasanya kebanyakan pendapat saya adalah mengikut arus semasa...begitu juga ketika saya komen mengenai Hafiz Hashim....walaupun jauh disudut hati saya bahawa dia mampu mengulangi pencapaian 2003, namun hakikatnya saya tetap "belasah" sedikit apabila saya katakan bahawa prestasi beliau ada masa lebih buruk jika dibandingkan dengan yo-yo....

Saya juga membuat rumusan dengan mengatakan bergu lebih berpeluang muncul juara dan di akhir bicara, saya berpendapat bahawa Piala Thomas adalah keutamaan nombor 1 dan saya percaya itu bukannya pendapat saya seorang malahan dikongsi bersama hampir 27 juta rakyat negara ini...


Permulaan bicara...Fadzrie dengar dengan kusyuk...

Sempat juga Fadzrie tanya pasal Tan Kim Her yang menjadi "saingan" Rexy Mainarky (gbr insert)...


Epain "beraksi"....


Catatan Epain: Rasa "pelik" duduk ditempat orang ditanya...sebelum ini dok sibuk tanya orang...

7 Mac 2010, hari bersejarah buat sukan negara...

Rasanya tak perlu saya mengulas panjang...sebab posting ni dibuat sememangnya untuk saya mengucapkan tahniah buat Anuar Manan yang mencipta sejarah muncul juara pemenang Jersi Hijau LTDL 2010 selaku Raja Pecut...

Walaupun LTDL kali ni dianggap sebagai tidak semeriah beberapa edisi lepas, namun saya rasa kemenangan Anuar ni telah "menyelamatkan" maruah kejohanan berbasikal yang pernah dianggap sebagai terulung di Asia...

Mungkin kali ni banyak pasukan pro-tour tak menyertainya akibat "menyesal tak sudah" perbuatan penganjur edisi-edisi lepas selain perlu menyertai kejohanan lain di Eropah dan Asia...

Apapun, diharapkan LTDL kali ni dapat memberikan sinar baru buat pelumba negara yang semakin lama semakin rancak menyertai pasukan-pasukan yang disegani...bagi saya itu satu perkembangan positif yang mungkin terdorong dek perkembangan yang baik dalam sukan berbasikal kebelakangan ni...

Sekali lagi, saya ucapkan seribu tahniah buat Anuar Manan...dan saya harapkan Anuar tidak sekadar menjadi jaguh kampung...saya yakin anda mampu buktikan bahawa anak jati Kuala Ibai Terengganu mampu menggegar dunia berbasikal sepertimana yang dilakukan rakan senegeri anda, Azizulhasni Awang...

Selain LTDL dan Anuar, satu sejarah turut tercatat di Lapangan Golf KLGCC dimana pemain muda Korea, Noh-Syeung Yul muncul juara kejohanan golf Terbuka Malaysia...

Walaupun pemain Malaysia kali ni agak suram, namun rasanya sesuatu mampu dipelajari daripada kemenangan Syeung Yul yang membuktikan status diri bukan penghalang untuk mencipta kejuaraan...

Saya harapkan agar edisi ke 50, bakal menjadi saksi pemain negara muncul juara atau setidak-tidaknya menduduki 3 kedudukan terbaik...

Catatan Epain: Dua-dua event tak dapat join aklibat kesibukan....tapi tetap "follow"...