Monday, August 10, 2009

Penyudahnya, hanya "Directory" yang mampu dirumuskan

Saya mengikut dengan penuh minat liputan mengenai KISMAS 09 yang berakhir Sabtu lalu khususnya menerusi laporan Utusan Malaysia...

Tapi saya sedikit terkilan, selepas beberapa kertas dibentangkan, KBS hanya dapat merumuskan (itupun kalau layak dipanggil rumusan) bahawa mereka akan menubuhkan Unit Industri dan antara "tugasnya" ialah menyediakan "Sports Directory" atau Direktori Sukan Malaysia...

Hmmm...rasanya saya ada simpan satu direktori sukan yang diterbitkan penerbit swasta, dan sekali lihat, direktori tersebut tidak memerlukan konvensyen sebelum dapat diterbitkan....

Saya bukan nak menempelak usaha KBS, tapi rasanya di sebalik konvensyen yang berlalu, ramai sedar bahawa "jauh panggang dari api" sukan di negara ini mampu menjadi sebuah industri...sekarang ni masih taraf "penjaja kecil"...

Tengok balik kesemua pembentangan, hampir semua kertas pembentangan yang "memuji" tanpa memberitahu situasi sebenar yang dihadapi sekarang...yelah biasalah kan...semuanya dalam nada nak jaga "periuk nasi" masing-masing...

Pernah mereka memberitahu bahawa selama 52 tahun merdeka, berapa "industri sukan" dah habiskan duit kerajaan?...kalau dijumlahkan kos pembinaan Komplek Sukan Negara dengan Litar F1 pun dah melebihi 1 billion...kemudian tanya kembali, berapa sukan kita dah generate?...mungkin melebihi 1 billion juga, tapi sukan apa je?....

Bolasepak, olahraga, renang...berapa revenue yang diperoleh?

Catatan Epain: Tak nak directory, Yellow Pages cukup...

No comments: