Monday, December 22, 2014

"Tepat" jangkaan

Setelah lebih 9 bulan tanpa sebarang post, Epain kembali...tapi sebenarnya, bukan Epain tak perasan atau lupakan terus blog ni...tapi lebih kepada nak tengok sejauh mana jangkaan Epain sebelum ni tepat atau tidak..

Sebelum ini Epain dalam post terdahulu pernah membuat "jangkaan" bahawa tahun 2014 bukanlah tahun yang bagus buat sukan Malaysia walaupun tanpa menyedari bahawa ada dua temasya besar yang bakal disertai selain penyertaan dalam Piala AFF Suzuki yang baru berakhir Sabtu lepas..

Tetapi sebaik sahaja wisel penamat ditiupkan, sememangnya jangkaan yang Epain buat tepat...hahaha

Piala AFF kita gagal julang walaupun menang di perlawanan kedua...tetapi rasanya pencapaian skuad Harimau Malaya mengubat kedukaan kita sebenarnya... pasukan yang tidak diberikan harapan tetapi akhirnya layak ke perlawanan akhir dan dilakukan secara dramatik manakala perlawanan akhir bolehlah dianggap sebagai anti klimaks..mendahlui dengan kelebihan 3 gol tetapi Thailand lebih bernasib baik untuk muncul juara...

Kedukaan terbesar sebenarnya adalah pencapaian dalam Sukan Komanwel dan Sukan Asia...kedua-duanya gagal mencapai sasaran dan kalau diamati betul2, 4 tahun dari sekarang kita akan terus merudum...

Kenapa Epain cakap macam tu, sebab kedua-dua temasya masih mengharapkan badminton untuk menyumbang emas terbanyak... dan 4 tahun dari sekarang, mungkin kita takkan melihat kelibat Dato Lee Chong Wei lagi sedangkan selama ni, Chong Wei lah yang menjadi harapan tunggal untuk merangkul emas sambil pemain lain masih mencari rentak juara....

Apapun, 2014 bakal berlalu, 2015 bakal menjengah...hakikatnya kalau kita terus dibuai mimpi...jawabnya, 2015 takkan membawa sebarang sinar kejayaan...

Dalam pada itu, buat KP MSN yang baharu, Ahmad Shapawi Ismail...itu juga cabaran yang besar...pastinya KPI yang diletakkan ke atas beliau... penyandang sebelum ini, Datuk Zolkples Embong tidak gagal tetapi banyak pencapaian sederhana cuma KP MSN bukanlah satu-satunya insan yang perlu dipersalahkan kalau prestasi sukan kita tidak meningkat....

Cuma Epain sedikit "lega" sebab ura-ura mlenatik Mat Salleh menduduki kerusi KP MSN tidak diteruskan... kalau jadi jugak, mudah je Epain cakap bahawa kita tidak benar-benar merdeka...

Jadi, 2015 dinantikan dan bakal dilalui dengan penuh debar...Selamat Tahun Baharu 2015 semua...

Thursday, March 6, 2014

Bola bola bola...

Rasanya dah hampir 5 tahun Epain meninggalkan dunia kewartawanan sukan... Namun perkembangan sukan kat Malaysia masih lagi diikuti seakan-akan Epain kadang2 terasa macam masih lagi bergelar seorang reporter... Dalam waktu itu juga, rasanya antara topik yang tak pernah kurang malahan takkan kurang dibicarakan ialah berkenaan bolasepak....sampaikan ada yang berkata..."bola je ke sukan kat Malaysia ni?" hakikatnya, bolasepak adalah sukan nombor 1 di mana-mana sekalipun jadi kalau setakat di Malaysia, apa salahnya untuk terus dibicarakan?...Oklah...jom lah kita cerita dan ulas sikit pasal bola kita ni.... 2014 dah masuk 3 bulan....dan rasanya dalam 3 bulan ni dah berbagai cerita dah yang bolasepak cipta....kebanyakannya cerita yang sedikit negatif... Bermula dengan "kisah terowong" hinggalah kisah Ultra(man)...semuanya yang kurang best... Yang best cuma kemenangan skuad Harimau Malaya ke atas Yemen je...tu pun masih tak layak...tapi sekurang-kurangnya dapatlah membuktikan sesuatu iaitu kalau kena dengan cara pengendalian, rasanya team Malaysia ni boleh je beat negara lain khususnya dari Timur Tengah yang sememangnya liat untuk ditewaskan sebelum ini... Tetapi kena terima jugak...tidak layak ke Piala Asia...Datuk K Rajagobal "terselamat" lah kiranya sebab asalnya inilah KPI yang beliau sendiri letakkan, kalau tak layak baru letak jawatan tetapi ditunjuk pintu keluar dahulu sebelum habis saingan dan Datuk Ong Kim Swee ambil alih.... Memanglah, ikutkan berdasarkan rekod itu, wajar DOKS diberi peluang jadi coach senior team tetapi rasanya FAM jangan terlalu cepat membuat kesimpulan...sebab atas terlalu cepat membuat kesimpulan jugalah yang menyebabkan bolasepak kita tunggang langgang... Rasanya niat untuk melantik jurulatih luar perlu diteruskan tapi carilah yang menawarkan harga yang berpada-pada...sebabnya lebihan gaji samapai juta2 tu boleh guna di tempat lain dan yang paling panting iaitu pembangunan...pembangunan jugaklah yang menjadi masalah nombor 1 bolasepak Malaysia ni sebenarnya...bukan soal jurulatih semata-mata... Kalau Sir Alex Ferguson yang available tu sanggup jadi coach Malaysia pun belum tentu dapat pastikan dalam 5-10 tahun akan datang Malaysia jadi juara Piala Asia....sebabnya program akar umbi kita masih tidak menentu...dan pool pemain kita masih tak ramai.... Maka dengan itu....kembali ke pangkal jugaklah jawabnya... Jadi, bila nak selesai?...rombak FAM?...Presiden letak jawatan?...semua boleh berlaku tetapi berubahkah bolasepak kita secara mendadak?...entahlahh Epain: lama tak masuk PC kat FAM

Monday, January 20, 2014

Macam-macam

Rasanya tahun 2014 baru 20 hari tetapi dalam masa 20 hari ni, bermacam cerita dah sukan Malaysia cipta.. Bila nak habis ni?... Salah satunya, politik...satu topik yang tak pernah habis dan takkan habis.... Dulu Epain cukup suka untuk menggunakan perkataan "pupus" kepada olahraga dan nampaknya badminton bakal dimangsakan... Betul, boleh berbangga dengan kejayaan bergu tetapi itu je ke?...Chong Wei bakal gantjng raket mungkin sebab selepas menimang cahaya mata... Kalau betul Disember Chong Wei bersara, nampaknya emas Olimpik Rio semacam jauh panggang dari api... Apapun, kita tengok je.... Menariknya, Liga Super baru sahaja bermula dan bermacam keputusan dicipta serta berbagai cerita luar padang...cumanya cerita luar padang skrip tetap sama tetapi pelakon je berbeza... Kesimpulannya, cerita sukan Malaysia ni takde yang baru sebaliknya diperbaharui... Catatan Epain: Recon

Wednesday, January 8, 2014

Tahun 2014...tahun yang kurang bermakna buat sukan Malaysia

Nampaknya tahun 2013 telah dilalui dengan pelbagai kisah... Daripada cerita bolasepak hinggalah ke sepaktakraw serta kisah Sukan Sea nampaknya ada sesetengah kisah adalah "ulangtayang" tetapi pengolahan yang berbeza.. Tak kurang juga ada kisah baru yang muncul... Jadi, kesimpulannya sukan kat Malaysia adalah wayang gambar semata-mata... Apapun, untuk tahun 2014, tak banyak yang mampu kita raikan tetapi sekalung tahniah buat sukan hoki yang "diam-diam berisi"...tanpa banyak kisah "pelik2", hoki menghadirkan kisah yang menarik, daripada naib juara Piala Sultan Azlan Shah hinggalah layak ke Piala Dunia manakala skuad remaja pula tempat ke 4 terbaik dunia dan hoki wanita catat rekod dunia...jadi adalah jugak sukan berpasukan yang kita benar-benar anggap kelas dunia... Harapkan bolasepak, Sukan Sea pun tak terdaya, lainlah kalau Datuk OKS mampu buat magic iaitu layak ke Piala Asia selepas Datuk K Rajagopal gagal Masih lagi dengan bolasepak...dulu Epain pernah predict di awal tahun di Astro Awani yang Pahang akan mencatat sesuatu...dan ternyata tepat apabila Pahang muncul juara Piala Malaysia...ni baru syok...Pahang buktikan yang persiapan mega dan pembelian tanpa bintang juga mampu menghasilkan sesuatu....tak tau lah pulak kalau pasukan yang luas kuasanya di Selatan mampu jadi juara treble musim ini... Apapun, selamat Tahun Baharu 2014...mulakan tahun baharu dengan azam dan ketekunan serta keikhlasan...bukan sekadar janji yang belum tentu ditepati...