Thursday, August 26, 2010

Conflict of interest atau memang ada konflik?

Nampaknya cerita pemilihan Naib presiden FAM, Datuk Hamidin Amin sebagai Penegrusi Jawatankuasa pertandingan Tempatan menimbulkan perdebatan baru dikalangan peminat bolasepak...

Dikhuatiri akan berlaku "conflict of interest" sekiranya terdapat beberapa keputusan yang dibuat membabitkan Selangor memandangkan Datuk Hamidin masih memegang jawatan Setiausaha Agung FAS (posting sebelum ni Epain kata "bekas setiausaha")...

Hmmmm...sebagai peminat Selangor sape yang tak sukan, ye tak?...tapi secara professional secara jujur, Epain merasakan ianya tidak patut...

Walaupun bakal bertindak secara "professional" mengikut perundangan dan sebagainya tetapi berkemungkinan besar akan datang juga suatu ketika Datuk Hamidin terpaksa membuat keputusan berdasarkan sentimen....

Ia bukan perkara baru di FAM memandangkan "banyak" keputusan yang pernah dibuat berdasarkan "pelbagai sebab"....malas nak sebut negeri mana tapi rasenya ramai yang faham kot...

Namun pada firasat Epain, pemilihan Datuk Hamidin adalah berdasarkan pengalamannya sebagai SU FAS....sebabnya Jawatankuasa pertandingan Tempatan kalau Epain boleh gelarkan lah, jawatan paling kanan selepas SU Agung jika membabitkan keputusan dan pentadbiran....

Maka akan timbullah banyak cakap2 sekiranya beberapa keputusan yang bakal dibuat Datuk Hamidin n team...maka itulah antara "gelora" yang bakal menanti Datuk Hamidin kelak....

Cuma yang menariknya, adalah bagaimana 2 "heavyweight" dalam hirarki FAM, bertembung?...2 heavyweight yang dimaksudkan ialah Datuk Hamidin sendiri dan SU Agung sedia ada, Datuk Azzudin....

Epain harap tiada "pertembungan peribadi" yang berlaku tetapi biarlah pertembungan dalam hal pentadbiran dan berlaku secara professional....

Yang penting, datuk-datuk....ramai yang nak tengok bolasepak kita ok dan bukannya cacamerba khususnya membabitkan pelaksanaan Liga Malaysia...jangan pulak asyik tukar format dan jadual ye datuk-datuk?....

Catatan Epain: "Rindu" nak interview Datuk Hamidin n buat story reax....

Wednesday, August 25, 2010

Harapan baru atau harapan palsu?

Sepertimana sebelum ni, FAM melakukan tugas rutin dengan melantik pengerusi jawatankuasa setelah ahli majlis menjalani proses pemilihan sebelum ini...

Kalau disamakan, ia umpama pengumuman barisan kabinet baru oleh Perdana Menteri Malaysia, cuma kabinet yang diumumkan Presiden FAM adalah kabinet yang menguruskan bolasepak Malaysia atau ada yang mengatakan "mencorakkan" bolasepak negara ini...

"Mencorakkan"?...ntah lahhh..itu mengikut pandangan sesetengah orang sebabnya, "mencorakkan" boleh jadi daripada yang baik kepada yang buruk....

Tapi takpelah...sekarang ni, yang penting ialah melihat bagaimana "rejim baru" ini mampu bekerjasama dan bekerja sama-sama dalam "mencorakkan" bola Malaysia...

Saya tak mahu mempertikai kemampuan setiap seorang exco FAM atau Penegrusi JK, sebabnya siapalah saya ini untuk menilai, ye tak?...cuma secara jujur saya mengatakan ini barisan exco yang tidak kurang hebat...

Bermula dengan Presiden hinggalah ke ahli majlis, semua mempunyai "nama" tersendiri...Naib Presiden AFC, Ahli korporat, bekas setiausaha agung persatuan negeri, bekas menteri, ahli korporat, Exco Negeri....

Bak kata iklan Astro dulu ..."macam-macam adaaaaa"...

Tapi kalau diukur balik beberapa Exco dulupun boleh kata rupanya sama jugak...dan lihatlah hasilnya macam mana?...tapi masih boleh dibanggakan selepas pingat emas Sukan Sea dibawa pulang....

Tetapi hal lain siapa yang boleh nafikan bahawa bolasepak kita sedang berada dalam Intensive Care Unit (ICU) dan hanya nasib sahaja yang boleh melihat bola kita ni terus hidup....kalau tak, faham-faham ajelah...

Macam biasa, rumah yang dibina FAM tak pernah siap dengan sempurna sebabnya pahat akan terus berbunyi walaupun "CF" dah dapat...

Jika sebelum ini, cerita pasal legitimacy pemilihan Datuk Hamidin sekang ni ada citer lain pulak sepertimana yang dibisikkan meriam terlepas kita, Rizal Hashim dalam blognya...

Jika benar cerita tu, nampak gaya FAM akan terus sukar untuk membawa pembaharuan...cuma mungkin dari luar nampak baru, masuk dalam rupanya, barang masih lama, yang berbeza cumalah orang yang menggunakan barang tersebut....

Alaaaaa...macam kereta recond lahhhh....

Catatan Epain: Bih baik pakai kereta second hand....

Monday, August 23, 2010

Ape cerita ni KOAM?

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kalau bercerita mengenai sukan olahraga, tak pernah ade cerita yang bagus sedangkan kalau sedikit masa dahulu cerita bagus yang sering didendangkan sukan olahraga...

Macam mana nak bagus?...prestasi ntah ke mana...persatuan pulak dah jadi macam rumah yang nak roboh....

Kita sebagai peminat sukan pastinya kecewa dengan apa yang berlaku dalam sukan olahraga dan lebih mengecewakan sebenarnya apa yang berlaku dalam KOAM itu sendiri...

Setiap tahun atau lebih tepat lagi setiap kali Sukan Sea, ada sahaja alasan yang diberi bagi menutup kegagalan mereka dalam menyumbang sesuatu...

Yang menariknya cuma satu je...KOAM memang pandai cari tempat untuk disalahkan dan alasan untuk diberi asalkan bukan mereka yang menjadi tempat ditujukan kesalahan namun hakikatnya merekalah sebenarnya yang tak pernah nak betul sebelum ini...

Sebelum ni Epain sendiri pernah mengatakan bahawa KOAM ni kenkadang semacam parti politik yang tidak sudah-sudah dengan cerita politiknya...

Tapi yelah, bukan semua yang berlagak ala-ala ahli politik cuma sesetengahnya sahaja...tapi walaupun "setengah", inilah jugak nama n muka yang mencorakkan KOAM, macamlah KOAM itu dia dan keluarga dia yang punya....

Ishhhhh...bila nak berubah ni?

Catatan Epain: Ntah laaaa...

Thursday, August 19, 2010

Nak mandi ape di Bath?

Diam tak diam dah 9 hari umat Islam berpuasa dan seperti biasa bagi media sukan, bulan puasa adalah bulan yg paling "mencabar" memandangkan tak banyak story tempatan boleh dibuat (nasib baik liga Eropah dah mula)...

Tapi bulan puasa kali ni agak menarik sikit sebabnya banyak story panas dihidangkan apetah lagi melibatkan 2 sukan terbesar Malaysia, bolasepak dan badminton...

Buat sementara ni Epain nak komen skit pasal badminton...

Ingatkan semua pemain dan pegawai dah menumpukan perhatian terhadap kejohanan dunia rupanya ada jugak gangguan yang menimpa...

Watak tambahan kali ni ialah KP ISN, Datuk Dr Ramlan Aziz yang telah menguruskan pemukiman pemain Malaysia di Universiti Bath, England...

Hmmmmm...agak pelik jugak...dalam bebanyak tempat, kenapa universiti ini yang menjadi tumpuan?...

Kenapa tak dibuat di Paris je kalau benar ia merupakan persediaan menjelang kejohanan dunia?...atau kenape tak dibuat di Denmark?...negara Eropah yang sentiasa menjadi pesaing utama badminton dunia?

Saya tak nak komen panjang cumanya bila terbaca kisah Universiti Bath ni, teringat dengan kisah HPTC London dulu...n antara watak penting pastinya Dr Ramlan sendiri...

Ade kaitan ke antara 2 kisah ni?....Entah lahhhh...

Catatan Epain: Lepas ni pergi Oxford pulak kot.....

Monday, August 16, 2010

Kembali hangat...termasuklah Epain

Huhhhh...lama betul tak update blog disebabkan kesibukan hampir melampau yg dialami Epain sebelum ni..kemuncaknya minggu lepas setelah Kursi A. Samad Ismail dilancarkan....

Ok...kembali ke cerita hangat sukan dan yg pasti antara yg hangat, macam biasa cerita bola...

Mana2 ade cerita bola sampailah ke Malaysia ni...baik atas padang mahupun di atas tempat lain...

Sebelum tu, Epain mengucapkan tahniah buat Selangor yg muncul juara Liga Super buat tahun kedua berturut-turut...kembanglag kem Selangor lepas ni...al maklumlah..dah lah menang liga Super, Liga Kerusi FAM pun hampir buat sapuan bersih....

Kerusi FAM?...Epain kalau boleh malas nak komen pepanjang...cuma Epain terkejut dgn kemenangan luar jangka beberapa calon "luar jangka"...

Buat Tengku Abdullah, selamat kembali dan buat muka baru seperti Datuk Subhan, Datuk Astaman serta nama lain, selamat bertugas...

Macam biasa, Epain dan peminat lain harapkan agar mutu bolasepak mampu ditingkatkan sebaik mereka ini terpilih, sebagaimana terpilihnya penyandang sebelum ini...

Tahniah yg special ditujukan buat Datuk Hamidin Amin...dgrnya beliau cari Epain selepas terpilih sebab dulu Epain dikatakan selalu "salah sangka" menerusi soalan panas Epain kat beliau...

Apapun Datuk, tak de dendam, dan Epain harapkan Datuk akan salurkan segala pengalaman yg ada ketika bersama FAS dengan baik utk FAM...

Tapi kalau boleh, apa kata lepaskan jawatan di negeri sepertimana saranan bekas Naib Presiden, Datuk Seri Raja Ahmad Zainudin?...

Ada berani?...kalau tak berani datuk-datuk n Tan Sri, jgn mimpilah utk buat rumah ditepi pantai....jgn kata dilambung ombak, ditiup angin malam pun dah cuak....

Ok..itu cerita bola Malaysia yg akan melalui banyak lagi (bukan satu) episod yg panjang...ntah apa pulak skripnya lepas ni ye?....

Malam kelmarin n malam tadi pulak bolasepak EPL memulakan aksi rasminya...Epain sedikit kecewa dgn pasukan kesayangan, Liverpool tetapi tetap puas hati dgn keputusan seri menentang Arsenal...

Selepas ni, pastinya kedai mamak n kopitiam akan dibanjiri peminat bolasepak yg merindui aksi bolasepak terbaik setelah Piala Dunia berakhir...oooohhh Piala Dunia, walaupun dah lebih sebulan berakhir, Epain tetap tak lupakan....

Ok...rasanya sampai sini dulu...insyaAllah akan dituruti dgn posting lain...

Catatan Epain: Demam kembali....