Wednesday, March 2, 2011

Confirm sukan penting!!...tapi kata orang Korea...

Sabtu hingga Isnin lepas, Epain berkesempatan menghadiri persidangan antarabangsa mengenai sains sosial di SIngapura dimana Epain turut membentang kertas kerja...

Tapi postmg ni, Epain bukan nak bercerita soal kertas kerja Epain, sebaliknya perbualan makan tengah hari menarik antara Epain dengan salah seorang Professor dari Korea Selatan...

Beliau nyata "teruja" apabila Epain menyatakan bahawa Epain merupakan bekas wartawan sukan dan salah satu minat Epain adalah berkaitan sports journalism...mungkin sebab beliau menyanjung tinggi wartawan...

Beliau bertanya Epain mengenai perkembangan sukan di Malaysia sambil menyatakan "rasa kecewa" beliau terhadap sukan Malaysia khususnya membabitkan bolasepak dan hoki yang sedikit merudum sebelum ini....

Secara ringkas, Epain menyatakan kepada beliau "sukan sememangnya diutamakan tapi ada juga pihak yang tidak merasakan sukan amat penting dalam pembangunan sahsiah khususnya di peringkat remaja"...Epain menambah "ada juga ibu bapa sekarang ni yang lebih mementingkan pendidikan berbanding sukan walaupun disekolah"

Beliau nyata terkejut sambil menyoal "bagaimana hendak bagus dalam soal pendidikan jika keadaan fizikal tidak cergas?!!...kedua-duanya sangat penting dan sukan seharusnya menjadi sebahagian gaya hidup walaupun ianya bukan untuk sukan elit"...

Beliau berkongsi di Korea, sukan sememangnya diutamakan dan penting...dan bagi yang benar-benar serius dalam sukan hingga menjadikannya sebagai sumber pendapatan, program pembangunan bermula seawal umur 4 tahun....rasanya hal ini ramai yg tahu khususnya di Malaysia....

Untuk rekod, professor tersebut hanyalah professor pemasaran (marketing)....

Di penghujung perbualan, beliau sempat berkongsi bahawa media di Korea sangat bebas malahan dalam aspek sukan sekalipun, pihak pentadbir tidak boleh berbuat sesukan hati kerana "media power"...maknanya ada check and balance antara media, rakyat dan pengamal serta pentadbir sukan...

Kita di Malaysia macam mana?....mungkin gaya sahaja yang bebas....tapi kalau buat laporan yang bersifat kritikan, jawabnya ada lah yang kena panggil "mengadap" nanti...

Tapi apahal pun, sukan memang penting...

Catatan Epain: Teringat zaman bujang, tengok cerita "Winter Sonata"...

No comments: