Thursday, May 26, 2011

Tukar format lagi?...

Nampaknya FAM sekali lagi menjadi perhatian dan seperti biasa bukan atas sebab-sebab yang positif atau boleh dibanggakan....

Selepas memperoleh "kredit luar jangka" ekoran kejayaan Malaysia menjulang Piala AFF Suzuki, FAM nampaknya seakan-akan tidak serik dengan beberapa peristiwa lalu yang membolehkan ramai pihak mengkritik badan induk bolasepak kebangsaan itu...

Kali ini, "irama" menukar format liga Malaysia kembali diperdengarkan, cuma entah nak cakap ia irama yang sedap atau tidak sebab ianya satu irama lama yang kembali dipermainkan tanpa sebarang penambahbaikkan...

Tukar format...tak habis-habis daripada mula liga diperkenalkan hinggalah liga bolasepak dikenali sebagai liga Super....

Epain sendiri tak faham kenapa format sedia ada perlu ditukar sekali lagi...dan seperti biasa antara cadangan terbaik yang mampu diketengahkan ialah "kurangkan jumlah pasukan"...

Ish ish ...ni pun satu hal...dulu pernah 16 pasukan, dikatakan banyak sangat...kemudian 8 pasukan, main 3 pusingan pulak tu...sekarang ni 14 pasukan...dan mahu dikurangkan kepada 12 pasukan....

Penyudahnye, PKNS dan beberapa pasukan Liga Perdana lain yang berpeluang muncul naib juara bising dengan cadangan ini...

Yelah, kalau betul nak kurangkan pasukan pun, kenapa perlu dibuat tergesa-gesa?...kenapa tidak dibuat musim kemudiannya dan bukannya musim depan?...

Yang dinaikkan daripada Liga Perdana ialah 2 pasukan tapi nak kurangkan kepada 12 pasukan Liga Super...takkan yang turun 4 pasukan pulak?...tak mungkin....

Tapi ape pun, kenapa perlu ditukar lagi format liga Malaysia yang tak seberapa ni?...

Cadangan Epain, kalau betul nak tukar dan nak tiru sangat liga luar negara, kenapa tak buat macam American Basketball je?...ada 4 conference...Malaysia pun boleh ape...4 zon...Utara, Pantai Timur, Selatan & Tengah dan Borneo....juara setiap "conference" bertemu dalam satu pusingan akhir...

Haaaa...sebenarnya yang betulnya, tak payah lah ukar format lagi....tukar lah macam mana pun, yang penting patutnya FAM kena fikirkan cara nak tarik balik sokongan peminat....itu lagi baik...

Catatan Epain: Tukar selera...

No comments: