Monday, September 28, 2009

Kera dihutan bertambah kenyang, anak dirumah makin kurus...

Sekali baca pada tajuk, mungkin ada yang mengaitkannya dengan suasana Aidilfitri atau bulan Syawal yang telah menjadi "bulan makan" buat rakyat Malaysia...yelah banyak open house nak kena pergi...

Tapi yang saya maksudkan ialah berkenaan nasib bolasepak Malaysia atau lebih khusus, Piala Malaysia...

Kejohanan yang hampir menjengah satu abad usia itu nampaknya "hanyut" tanpa disedari peminat khususnya bolasepak kecuali yang benar-benar mengikuti perkembangannya sejak dari mula...

Kenapa saya mengatakan begitu?....

Sebabnya mudah...lihat sahaja coverage yang diberikan terhadap EPL....walaupun Aidilfitri, ia sama sekali tidak menjejaskan tumpuan peminat dan media di negara ini...

Tetapi Piala Malaysia tak ramai pun yang sedar tentang "kehadirannya"...tau-tau je, Sabtu lepas, edisi 2009 bermula...lihat pada sambutan di stadium termasuklah dikalangan "the big four", sememangnya hambar....

Apalah nasib dengan piala keagungan bolasepak Malaysia ni?...Kalaulah ia berterusan, jangan terkejut satu hari nanti ia akan "pupus" ditelan zaman...dan pada masa depan, akan ada anak muda tertanya-tanya...Ehh! Apa tu Piala Malaysia?...Piala pertandingan kuiz kenegaraan ke? Atau piala pertandingan debat Merdeka?....

Catatan Epain: Nak menang Piala Kampung Seronok je....

No comments: