Sunday, December 27, 2009

Apa yang kecoh sangat ni?


Sukan Sea 25 telahpun berlalu, dan seperti biasa di Malaysia mesti ada sahaja drama "rumah tak siap" berkumandang...

Kali ini membabitkan sukan sepaktakraw yang "kuat terasa pedasnya" akibat kenyataan Menteri KBS yang berhasrat nak mengurangkan dana kewangan kepada persatuan yang "lemau" di Vientiane...

Saya rasa kenyataan Menteri tu ada baiknya walaupun ia sebenarnya tidak menyelesaikan apa2 masalah, cuma mungkin ia dapat menyedarkan pegawai persatuan yang selama ini tidak sedar diri dengan kemampuan dan apa yang telah mereka lakukan terhadap pembangunan sukan masing-masing....

Sepaktakraw tidak terkecuali dan tak salah juga untuk saya katakan bahawa sepaktakrawlah antara sukan "paling bising" tetapi hasilnya tidak setimpal dengan apa yang mereka bawakan....

Kebanyakan peminat pasti tahu bahawa sepaktakraw sebenarnya telah "sebati" dengan Malaysia dan pastinya mereka tidak boleh menerima kenyataan bahawa Malaysia sekarang ni sudah tidak lagi dihormati jika tidak dipandang rendah kebanyakan lawan dan yang paling sedihnya, negara yang pernah menjadi "bola tanggung" Malaysia pun kita susah nak menang....

Bercakap mengenai "bising", PSM ni rasanya antara persatuan paling banyak demand, dan tentunya peminat sukan ini ingat dengan permintaan PSM untuk membina Akademi Sepaktakraw di Pulau Pinang yang menelan belanja RM 80 juta....hoiisshhhh...itu dah kira boleh bina sebuah kolej dah tu....

Selain itu, PSM juga pernah bertegang urat dengan MSN pasal dana kewangan dimana PSM mendakwa MSN tak pernah membantu hingga memaksa campur tangan Menteri KBS...

Kemuncaknya sudah tentu ramai masih ingat bila mana Malaysia tidak menyertai acara takraw Sukan Sea Korat, 2007 hanya kerana pertelagahan mengenai bola rasmi...dam sesiapa yang tahu serba mendalan sudah tentu arif bahawa adegan tersebut hanya wayang semata-mata....

Sekarang ni pulak, timbul soal pemotongan bantuan dan seperti biasa, PSM akan melompat seperti mana mereka mengajar pelibas melompat tinggi untuk melibas....

Saya rasa lahkan...PSM ni sudah boleh menceburi bidang barulah...iaitu debat atau pidato....rasanya banyak pertandingan mereka boleh menang di peringkat antarabangsa lagi...tetapi yelah, mengenali PSM yang banyak dibarisi orang "pandai cakap" yakni ahli politik rasanya tidak pelik lah kot untuk melihat mereka lebih hebat berdebat berbanding menghasilkan sesuatu yang hebat....

Catatan Epain: Bila lah Play station nak cipta game takraw, mesti orang Malaysia boleh jadi champion....

No comments: