Friday, November 7, 2008

Apa sudah jadi ISN?


Gambar : Berita Harian 6 November

Kecederaan adalah perkara biasa yang dialami setiap atlet....

Tapi kecederaan yang dialami atlet lompat tinggi negara, Lee Hup Wei kelmarin adalah luar biasa...

Bukan jenis kecederaan tetapi kesengsaraan yang dialami Hup Wei...sudahlah cedera...tiada pula pegawai perubatan atau fisioterapi yang berada semasa Hup Wei tercedera...

Tulah...peristiwa ni hanya menambah satu lagi episod "professionalisme" sukan negara yang tidak pernah sembuh daripada luka perit...

Kesian Hup Wei...dah la cedera...makin sakit bila takde orang nak ambik peduli...tapi bila menang pingat, ramai pulak yang menghimpit...."saya lah punca kejayaan Hup Wei", "program sains sukan kita membuahkan hasil", "satu lagi pencapaian hebat"....

sekarang?...apa citer?...tolonglah...dengarnya KOAM macam nak "melutut" untuk dapatkan bantuan Hup Wei...

Catatan Epain: Teringat kecederaan tulang rahang tahun 2005, 6 minggu tak jumpa nasi

4 comments:

Anonymous said...

hello,
dune believe everything u read in the paper, especially BH...
karim ibrahim is politicking this matter. accident happens, even during training. the important thing is that hup wei was sent to the hospital ASAP. he's the one who inform the press about it and when hup wei reach hukm, he was swamped by reporters...so, the delay (if there's any) was caused by karim himself and the reporters!
u mentioned about no physio there..wht can a physio do? fix his broken arm?? it requires medical care, which was provided at hukm.
under the circumstances, isn has done whatever they can. of course, it can be improve in the future if similar case happens again. please stop the politics, hup wei is ok! he doesn't need to do a handstand before jumping!
karim, what have you done for malaysian athletics?????
cakap banyak je....

salam..

rafabenitez_subang said...

memang ISN masa tu takde orang, nak cakap apa lagi? dah salah tu mengaku je la...ni tak, bagi alasan macam - macam...ada event kat cheras la, situ la,sini la.. tapi hakikatnya 50 orang staff ISn ada kat terengganu,cover WEC, siap bawak 2 biji ambulan pegi sana....apa, tganu takde ambulan ke??? penyudahnya hup wei kena naik van je pegi hospital.... dah la sebelum tu takde sape bagi first aid kat dia, memang la patah tu ISN kena rujuk kat hospital gak, tapi soalnya kenapa takde staff ISN yang sepatutnya ada kat situ? ISN sekarang ni macam lembu hilang arah la, menteri suruh bagi surat penjelasan pun tak boleh bagi.....apa kes!!!!

Anonymous said...

please stop politic & blaming of ISN la, they hv done whatever they can to transport Hup Wei to the hospital. Apa lagi mau? Perhaps there's an oversight that no medical personnel is available 'on site' at tht time. It can improve in the future. The important thing is that Hup Wei is on the road to recovery.
Even there an ISN ambulance there, i'm sure 'someone' will find ways to make it an issue as well....like: : "why is the ambulance took so long to send Hup Wei to hospital?"
So, instead on pointing fingers, the commenter above can perhaps give some suggestions to ISN to their improve service.
Talk is cheap la....i'll like to see your response under that situation..
btw, anyone from MSN or MAAU actually spoken to the cuban coach to find out the actual story?
NO???
karim, too busy with politics?? trying to condemn HPTC??

what a joke la...

epain said...

relek...

berdasarkan beberapa versi cerita...

setiap org ada salahnya...saya tak nak bagi tahu apakah salah dan silap itu...

sepatutnya setiap org tahu...

bab karim...saya memang tak gemar ngan dia ni...kenkadang benda kecik diperbesarkan...benda tak ade di adakan....

isn pulak, rasanya mempunyai cara terhormat utk menafikan kesalahannya....sbb dalam hal ni especially perubatan dan rawatan atlet adlh tanggungjawab mereka...

betul mereka tidak boleh merawat kecederaan hup wei...tapi lain ceritanya kalau pegawai isn berada di sana semasa kejadian...dia mampu bertanggungjawab...