Saturday, May 30, 2009

2 aksi yo-yo yang ingin dan tak ingin dilihat

Apa-apahal disini saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua yang terpilih sebagai AJK dalam MOM...

Tetapi, untuk cakap pasal MOM, saya anggap sebagai straight forward, so, saya nak cakap pasal benda lain terutamanya yang berlaku pada hari Jumaat, 29 Mei...

29 Mei merupakan hari ulangtahun ke 36 pemergian seniman Agung, Tan Sri P. Ramlee yang saya anggap sebagai antara Melayu Ultra...Al Fatihah...

Namun 29 Mei 2009 saya anggap sebagai hari yo-yo...ada 2 aksi yo-yo yang saya ingin katakan disini...

Aksi yo-yo pertama - Shahidan Kassim tarik diri (yang ingin dilihat)

Semalam Datuk Seri Shahidan Kassim mengadakan sidang akhbar "tergempar" mengumumkan penarikan diri pertandingan memilih Presiden MOM....

Saya tak terkejut pun, malahan saya lega...sebab Mr Shahidan ni dah banyak sangat dah pegang jawatan presiden....cukuplah tu...

Jadi saya tak mahu anggap apa-apa penarikan diri tu cuma saya rasa sepatutnya dari awal lagi tak payah nyatakan kesediaan...buat malu je...

Kalau bertanding pun rasanya confirm kalah atas beberapa sebab yang tak mahu saya nyatakan...So ada baiknya Mr. Shahidan tumpu perhatian pada 4 bini nya sekang...kasi kesemua bini tu "baik-baik" belaka...barulah boleh kahwin muta'ah dengan yang lain...

Ingat Mr Shahidan, Sukan Sea ni bakal menjadi penentu betapa persatuan yang anda pegang tu progresif ke tidak...

Aksi yo-yo kedua - FAM tarik balik hukuman ke atas Kelantan (yang tak ingin dilihat)

Kenapa saya kata aksi ini tidak ingin dilihat?...Sebab ia menggambarkan FAM sebagai persatuan yang tak tetap pendirian...

Kalau dah tau "kesian" dengan Kelantan, kenapalah pegi hukum sampai sedemikian rupa?...

Bagilah hukuman bentuk lain, dan kalau nak kekal pun, ringankan lah hukuman lain, yakni denda...

Saya prnah tanya Datuk Che Mat Jusoh, dia cakap keputusan Lembaga Rayuan adalah muktamad...dan hanya Lembaga Eksekutif sahaja yang layak mendengar rayuan KAFA sekali lagi...

Tapi baru ni Lembaga Tatatertib yang buat keputusan membenarkan Kelantan beraksi Kota Bharu, tak ke yo-yo namanya?...

Bagi penyokong Kelantan pula, janganlah gembira sangat, sebab ini adalah peringatan agar jangan buat sesuka hati...nanti orang lain yang susah...jangan ingat tiket RM 10 yang dibayar, anda boleh buat sesuka hati...

Apa hal buat FAM, kalau nak hukum orang, lain kali fikir habis2...jangan nanti kredibiliti anda dipersoalkan....

Catatan Epain: Lebih baik main yo-yo terus....

Thursday, May 28, 2009

Budaya "free" rakyat Malaysia dan Mat Salleh

Baru-baru ini, saya tertarik dengan paparan TV3 mengenai isu yang dibangkitkan Utusan Malaysia berkaitan penganjuran Hoki Piala Dunia Remaja...

Tetapi saya bukannya mahu memanjangkan isu itu, cuma saya cuit sedikit sebahagian daripadanya...

Kalau baca balik Utusan, ada di sebut pasal harga tiket yang kemudiannya dijawab SU Kehormat PHM, Hashim Yusof pasal tiket free..

So, itulah isunya yang saya mahu bangkitkan iaitu budaya free dikalangan rakyat Malaysia....

Dikecilkan skopnya kepada sukan, sememangnya peminat sukan negara ini suka dengan tiket free...masih ingat dengan kejadian di Stadium Darul Aman di mana kerajaan negeri memberi tiket free, dan sambutannya, Allah sahaja yang tahu...

Beza dengan hoki, sukan ini sememangnya antara sukan yang tidak mengenakan tiket..bezanya tidak seperti bolaseoak, bagi free pun belum tentu sambutannya menggalakkan...

Apapun, saya berharap budaya mengharap tiket free dapat dihindar, kerana setiap wang yang kita laburkan untuk tiket sebenarnya menjadi pelaburan kepada sukan khususnya persatuan yang menjaga sukan itu...maknanya, kita juga merupakan "stakeholder"...

Ok, apa kaitannya dengan "Mat Salleh"?

saya sebenarnya cemburu dengan Mat Salleh...kenape?...sebab diorang ni apa sukan pun mesti ramai orang, tak kisah lah free ke, tiket kena bayar ke...

Saya masih ingat, saya dan mak saya menonton "Dunia Jam 10", satu ketika dahulu, mak saya mesti cakap, "Tengoklah Mat Salleh ni, apa sukan pun ramai yang tengok"....

hari yang sama TV3 menyiarkan paparan isu hoki itu, kalau tak silap saya, closingnya menunjukkan sukan pelik anjuran Mat Salleh iaitu guling dari atas bukit....

Saya tak pelik sangat, cuma saya hairan, sukan pelik macam tu ramai yang menontonnya....cubalah bayangkan kalau penonton dikenakan tiket untuk menyaksikannya?.....

Catatan Epain: Teringin tiket free game Liverpool....boleh dapat ke?

Sunday, May 24, 2009

Siapa sebenarnya dihati?

Saya tertarik dengan tema program anjuran Yayasan Kebajikan Atlet, YAKEB iaitu "Anda Tetap diHati"...

Apa hal pun, niat untuk menjaga kebajikan atlet, baik yang sedang beraksi mahupun bekas atlet sememangnya boleh dipuji...

Sebab banyak dah cerita tentant kebajikan atlet yang tidak dijaga...lebih2 lagi bekas atlet yang hidup sengsara dipenghujung usia walaupun ada diantara mereka merupakan "atlet emas" di zaman kegemilangan mereka....

Tetapi saya harap, pelaksanaannya biarlah telus...tidak mengira siapa dan apa sumbangan masing-masing...

Manakala bagi atlet pula khususnya atlet sedia ada, rasanya lebih baik sediakan payung sebelum hujan....sebab nanti harus diingat, sebaik sahaja anda bersara, tidak ramai yang akan ingat akan anda....

Fikirkanlah...dan buat YAKEB pula, janganlah jadikan ia sebagai medan tonjol kehebatan masing-masing...harap2 biarlah ia wujud dari hati yang ikhlas...

Catatan Epain: Beli "life insurance" je....

Tuesday, May 19, 2009

Dah kahwin 4, nak tambah lagi?

Dalam Islam, lelaki hanya dibenarkan untuk berkahwin 4 sebagai maksimum....

Tapi itu cerita perkahwinan...bak kata P Ramlee, "empat, kadang-kadang"...

Sekang ni, dalam sukan dinegara ni atau lebih tepat lagi persatuan sukan, ada pulak yang nak kahwin 5...mazhab apa si polan ni pakai?...ke nak kahwin muta'ah?

Yang syoknya, kali ni si polan tu nak kahwin dengan "bangsawan", yakni sesuatu yang mempunyai reputasi besar....

Hmmm....yang empat tu susah nak jaga, ni kan pulak nak tambah satu lagi?...

Apa benda lah yang dok dipikirkan si polan ni?...

Agaknya lah kan, si polan ni nak masuk Malaysia Book Of Records kot?...sebagai individu paling banyak persatuan sukan dalam satu masa....

Dah la tu, reputasi pun hancur, ada pulak hati nak jaga pertubuhan yang lebih besar dan jaga hal yang lebih besar?

Apa pun, harapnya angan-angan nak tambah satu lagi ni dapatlah digagalkan lebih awal....kalau tak entahlah apa nak jadi lepas ni.....

Catatan Epain: Satu cukuplah...itu pun macam tak telarat nak jaga....

Monday, May 18, 2009

"Mogok" berakhir

Salam buat semua kengkawan yang mengikuti blog ini...

Minggu lepas, saya sempat berada di Kuantan bagi mengikuti Kejohanan Hoki Piala Asia...

Saya sempat berjumpa rakan sekerja ( kini bertugas di jabatan lain)...

Dia bertanya kenapa saya tidak mengemas kini blog saya...jawapan saya pada masa tu, saya "mogok" terhadap sukan khususnya bolasepak dinegara ini...

Tetapi dia minta saya untuk mengakhiri "mogok" tersebut....

Dan kini selepas mengharungi separuh bulan Mei yang penuh bermacam hari, saya rasa sudah sampai masanya untuk "mogok" tersebut ditamatkan...

Sebagai permulaan...saya disini ingin mengucapkan tahniah kepada beberapa atlet dan pasukan yang berjaya membawa pulang kejayaan:

1) Pasukan hoki kebangsaan - menduduki tangga ke 4 (masih baik selepas mengharungi saat suram)

2) Pasukan badminton Piala Sudirman - catat sejarah layak ke separuh akhir

3) Anuar Manan - juara jersi hijau Jelajah Malaysia buat kali ketiga

4) Nicol Ann David - balas dendam kekalahan ditangan Natalie Grainger

5) Pasukan Selangor - muncul juara piala FA buat kali ke 5

Tidak lupa juga ucapan tahniah buat jurulatih senior bolasepak kebangsaan, K Ragaopal, walaupun pelantikannya membuatkan saya "penat" menunggu keputusan FAM...

Dan bagi perkembangan yang kurang elok....saya malas nak komen panjang...sebab terlalu banyak berlaku sepanjang saya "mogok"...apa pun jadikanlah ianya sebagai pengajaran khususnya buat yang suka bakar kenderaan tanpa memikirkan kesan jangka panjang....

InsyaAllah, saya akan ulas beberapa lagi isu sukan tanah air yang sedang, telah dan akan berlaku di masa depan...

Catatan Epain: Ni namanya "mogok" senyap....