Saturday, September 20, 2008

Escape from KOAM....


17 September bakal diingati dalam kelompok sukan negara khususnya olahraga sebagai hari paling pelik...malahan mungkin ia juga bakal diingati pengamal undang-undang negara ini...

Ini pasal KOAM berjaya mengeluarkan satu term baru dalam undang-undang yang mungkin boleh digunakan mahkamah negara ini...

Biasanya kita akan mendengar term "melebihi keraguan munasabah" atau "beyond reasonal doubt"....tapi kali ini KOAM lagi best..."perbuatan meragukan"....n kalau mahkamah menetapkan "keraguan munasabah" sebagai ada kes, manakala KOAM, "perbuatan meragukan" adalah sebab untuk membebaskan pelaku....

Huhhhh..KOAM, KOAM...tak habis2...

Saya kalau ditanya, KOAM ni memang antara persatuan yang paling saya tak berkenan....dari dulu memang ada je cara nak "belit" orang...agaknya KOAM kalau registered sebagai parti politik boleh menang 1-2 kerusi....

Dahla reputasi makin lama makin teruk...atlet dah semakin tak berkualiti....pegawai masalah...

Saya bukanlah mengharapkan pelaku tersebut dijatuhkan hukuman...kalau tak salah then tak salah....kalau salah, salah lah dia....tapi yang buat saya tak syok...cara KOAM menutup terus kes ni...orang punyalah tunggu, sekali tu je pengumumannya?....

Walaupun tetap menjatuhkan hukuman dengan tidak membenarkan pegawai terlibat dalam apa jua yang berkaitan urusan rasmi, tapi cara KOAM handle kes ini boleh dipersoalkan....antaranya termasuklah dengan melantik orang dalam sebagai pengerusi panel siasatan...

Tapi biarlah KOAM....nak buat macam mana...ramai sangat "cerdik pandai" dalamnya...

Sekarang ni pulak, timbul pulak kes Karim Ibrahim tak datang perjumpaan dengan Menteri KBS padahal dia sendiri yang mintak Menteri jadi pendamai dalam kesnya dengan HPTC....kononnya ada rawatan IJN...perghhhh....pandai betul bagi alasan...agaknya Doktor IJN call karim masa sahur kot untuk datang buat rawatan....bayangkanlah Menteri yang sibuk tu sanggup luangkan masa nak settlekan, sekali ini yang jadi?...kalau saya, memang saya terasa n jangan harap nak jumpa lagi lepas ni...

Kalau macam nilah antara contoh yang ditunjukkan Pegawai KOAM, maka tidak hairanlah sukan olahraga akan terus berkubur satu hari nanti....

Catatan Epain: Lebih baik tengok citer Escape from New York....

No comments: