Sunday, October 26, 2008

Akibat terlalu yakin...

Ketika posting ni dibuat semua sudah maklum Malaysia gagal mempertahankan Pestabola Merdeka selepas tewas ditangan Vietnam menerusi sepakan penalti...

Nak buat mcm mana...kalau dak masuk penentuan penalti, lawan budak bawah 17 tahun pun belum tentu menang...

Walau apa pun, Malaysia tetap mempertahankan gawang daripada dibolosi sebarang gol sebanyak 5 perlawanan termasuk final...

Saya cuma tak puas hati lah ngan sesetengah media yang terlalu yakin dan memperkecilkan lawan...Vietnam memanglah lawan yg muda....tapi kalau dah sampai headline bunyinya "Ada apa pada Vietnam"...perghhh tu dah terlalu meninggi diri...

Sama gak ngan player...saya percaya ada diantara mereka terlalu yakin...sebab mereka ingat Vietnam diwakili budak sekolah....

Secara keseluruhan, Malaysia tidak boleh mendabik dada sangat...semua lawannya, bukanlah lawan sebenar...Nepal, Afghanistan, Sierra Leone yg diwakili pemain 18 tahun, Myanmar yg baru membentuk pasukan serta Vietnam yang diwakili pemain yg bakal beraksi di Sukan Sea tahun depan....jadi apa nak dibangga sangat?...Malaysia diwakili skuad senior...

Ujian sebenar nanti di Piala AFF...ingat, Indonesia, Thailand dan Singapura tidak beraksi di Pestabola Merdeka...maknanya akan ada fresh challenge di Jakarta dan Bangkok nanti...

Catatan Epain: Cuba lagi....

No comments: