Sunday, October 26, 2008

Akibat terlalu yakin...

Ketika posting ni dibuat semua sudah maklum Malaysia gagal mempertahankan Pestabola Merdeka selepas tewas ditangan Vietnam menerusi sepakan penalti...

Nak buat mcm mana...kalau dak masuk penentuan penalti, lawan budak bawah 17 tahun pun belum tentu menang...

Walau apa pun, Malaysia tetap mempertahankan gawang daripada dibolosi sebarang gol sebanyak 5 perlawanan termasuk final...

Saya cuma tak puas hati lah ngan sesetengah media yang terlalu yakin dan memperkecilkan lawan...Vietnam memanglah lawan yg muda....tapi kalau dah sampai headline bunyinya "Ada apa pada Vietnam"...perghhh tu dah terlalu meninggi diri...

Sama gak ngan player...saya percaya ada diantara mereka terlalu yakin...sebab mereka ingat Vietnam diwakili budak sekolah....

Secara keseluruhan, Malaysia tidak boleh mendabik dada sangat...semua lawannya, bukanlah lawan sebenar...Nepal, Afghanistan, Sierra Leone yg diwakili pemain 18 tahun, Myanmar yg baru membentuk pasukan serta Vietnam yang diwakili pemain yg bakal beraksi di Sukan Sea tahun depan....jadi apa nak dibangga sangat?...Malaysia diwakili skuad senior...

Ujian sebenar nanti di Piala AFF...ingat, Indonesia, Thailand dan Singapura tidak beraksi di Pestabola Merdeka...maknanya akan ada fresh challenge di Jakarta dan Bangkok nanti...

Catatan Epain: Cuba lagi....

Wednesday, October 22, 2008

Professionalisme sudah mati?

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dunia bolasepak dihidangkan dengan pelbagai verita kurang enak, antaranya berita gaji pemain tak dibayar, KWSP tidak dicarum dan pasukan menarik diri daripada saingan Liga M....

13 tahun dulu, FAM begitu gah dengan anjakan paradigma ke arah professionalisme dan disambut bagai nak rak pasukan bertanding...pemain pulak terbayang-bayang gaji mengalahkan gaji menteri....

Tapi apa sudah jadi sekarang?...terbaru Pulau Pinang pun nak tarik diri akibat masalah kewangan....pasukan negeri yang pernah bergelar Juara Liga dan Piala FA...

Saya rasalah kan...ada lebih baik FAM praktikkan semula amatur-pro status yang pernah dikecapi bolasepak negara ini...jadi pemain bola dalam masa yg sama ada kerjaya lain...

Pemain komited kerana mereka tidak memikirkan masalah gaji....main tak main, ada org lain bayar gaji....walaupun memegang 2 kerja serentak....tetapi sesetengah mereka begitu komited...maka lahirlah pasukan kebangsaan yang mantap....

Sekarang ni nak cari pemain yg betul2 bagus pun susah...sebabnya ramai diluar sana yang "takut" nak main bola sebab dikatakan takde masa depan....

Kalau takde majikan yg sanggup ambil pekerja seperti ini, ada lebih baik KBS-FAM memikirkan tempat sesuai buat kesemua pemain negara...

OK...ini bab FAP pulak....saya heranlah dengan Presidennya, Fairuz Khairudin yang tetiba meletak jawatan...dan meletak jawatan selepas kemelut gaji seakan tiada penyelesaian....

Tulah YB, lain kali fikir dulu sebelum terima jawatan...jgn ingat semua tanggungjawab tu mudah...agaknya kedudukan Timbalan Ketua Menteri lagi tak susah kan YB?....kalau betul, kerajaan negeri mempunyai dasar terbuka melantik sesiapa sahaja, apa kata lantik dikalangan yg cenderung dengan kerajaan Pusat atau pernah berada dalam kerajaan negeri sebelum ini sebagai Presiden....dalam masa yg sama rombak jelah FAP tu....dengarnya banyak yang berkarat....

Catatan Epain: EPL mengalami proses jual-beli pasukan...Malaysia bila lagi?....Tak laku kot

Monday, October 20, 2008

Ada yang bergembira...ada yang bersedih...

Hari ini 20 Oktober 2008, saya berpeluang untuk membaca blog selepas beberapa hari sibuk menyiapkan kerja "hidup & mati"...

Satu demi satu blog dan portal berita yang saya baca...namun ada 2 berita yang menggamit saya....

Pertama posting saudara Arnaz Khairul, wartawan sukan NST yang mengeluarkan posting mengenai Sara Aziz yang kembali ke Rahmatullah...

Sara merupakan anak tiri kepada Pengerusi Jelajah Malaysia, Datuk Astaman Aziz....dan seperti mana yang dikatakan Arnaz, DI SINI,....Sara merupakan seorang yang berminat dengan fotografi...saya dan rakan2 sempat bergambar dengan Sara sebelum peringkat ke 5 JM 2008 di Muar, Johor...saya juga sempat berborak dengannya mengenai kamera....

Kali terakhir saya bertemu Sara di LTDL 2008 especially lepas Anuar Manan dinobatkan selaku Jaguh Pecut di Banting....

Semoga Sara Aziz ditempatkan dikalangan umat yang beriman...Al Fatihah....Takziah juga buat Datuk Astaman, Arif dan keluarga...

Pembetulan - 22 Oktober....

Disini ingin saya nyatakan terdapat pembetulan. Seperti mana yang dkmaklumkan Dr Nur Aida Astaman, arwah merupakan anak tiri Datuk Astaman Aziz...

Harap maklum...dan buat Dr Nur Aida, terima kasih atas pengmakluman ini...

Berita gembira yang saya baca, dengar dan tonton pula mengenai kejayaan Dauk Nicol Ann David merampas kembali title Juara Dunia Squash...rasanya Nicol sekarang ni dah sampai tahap menyamai tahap yang pernah dikecapi bekas pemain nombor 1 dunia Tenis, Roger Federer..."undisputed" selama 4 tahun...

Tahniah...

Thursday, October 16, 2008

Permulaan baik

Malaysia memulakan kempen Pestabola Merdeka dengan baik selepas menewaskan Nepal 4-0.....

Safee Sali 2 gol, Indra Putra & Khyril Muhaimeen score 1 setiap sorang...

Harap2 ok jelah lepas ni...sebab kalau tengok team bertanding, ikutkan Malaysia tak de alasan untuk tidak paling kurang ke final...kalau tak, masak Sathia...

Bila tengok tv, paling best, tengok padang...pergh...dah macam sawah...siaplah nanti...sekang ni kan musim hujan....

Catatan Epain: Bih baik main ragbi

Monday, October 13, 2008

Menantikan kehadiran filem sukan yang hebat....

Saya ni merupakan peminat filem yang berkisar mengenai sukan kerana ia membangkitkan semangat selain seronok melihat kemenangan di akhir filem...

Antara filem yang saya minat, The Replacement lakonan Keanu Reeves, Any Given Sunday, Goal, The Knight's Tale dan beberapa lagi yang saya tidak ingat...

Kebanyakan filem tersebut dihasilkan di Hollywood....

Bab filem, negara kita tidak ketandusan sebenarnya...tapi genre filem sebegini tidak menjadi pilihan utama...seingat saya, adalah beberapa filem seperti Cinta 200 Ela, Gol dan Gincu, Gila Bola...tapi kesemua filem tu "tak real"...yakni ia bukannya menceritakan perihal sukan atau personaliti sebaliknya sukan hanyalah unsur sampingan....tema utama ialah cinta atau remaja...

Banyak peristiwa bersejarah mampu dijadikan filem sebenarnya...

Cuba tengok Singapura, mereka kini dalam proses menyiapkan filem "The Kalang Roar the Movie" yang antara lain memaparkan mengenai pertemuan 2 musuh utama bolasepak Malaysia, Singapura dan Selangor...adegan utama semi final Piala Malaysia 1977...ada gak gambar Mokhtar Dahari klon...

Ni trailer filemnya, Kallang Roar The Movie

Kalau tengok trailer, memang ok lah citer ni...tapi pastinya ia menceritakan mengenai Singapura....

Apa kata Malaysia cuba jugak....mungkin berkaitan dengan Piala Thomas 1967 atau 1992?...Citer adik beradik Sidek ke...secara logik kesemua adik beradik Sidek masih ada...dan antara pengarah yang saya cadangkan, Shuhaimi Baba, Ahmad Idham, U-wei Shaari dan mungkin Mamat Khalid...

Catatan Epain: Nak tengok citer pasal Mokhtar Dahari....

Bila nak berubah?

Malam tadi, kalau sesiapa tonton Warta Perdana RTM 1 pasti akan menyaksikan paparan Komplek Sukan Panji di Kota Bharu, Kelantan yang rosak...

Menteri KBS berjanji untuk memperbaiki trek untuk digunakan atlet Kelantan...

Apa yang menyedihkan tengok berita tu ialah keadaan trek memang teruk walaupun trek tersebut sebenarnya trek baru...bukannya pakai tar....

Tapi tulah Malaysia...buat tau, tapi tak reti nak jaga...pastu mcm biasa...menuntut agar dibina lebh banyak kemudahan sukan...dengan alasan pembangunan sukan....

Entahlah...bila lah agaknya kebanyakan penggiat kita akan belajr untuk jadi lebih professional...ni tak..tau projek masuk je..tapi tak bertanggungjawab...patutnya dalam kes Panji ni...kontraktor yang bertanggungjawab mesti tanggung...

Dan untuk masa depan...pastikan unsur penyelenggaraan di titik berat...

Catatan Epain: Nak tengok padang bola Msia "tip-top"

Monday, October 6, 2008

The Return of the Legend

Ok...Aidilfitri sudahpun disambut...segala lemang, ketupat n rendang pastinya dinikmati sepuas-puasnya...

Saya pun mcm terlekat lagi lemak lemang ....mood nak masukkan posting pun dah macam santan lemang tapi saya gagahkan jugak hari ini...

Sebelum tu, saya nak ucapkan tahniah buat team A1 Malaysia khususnya Fairuz Fauzi yang baru sahaja memenangi GP pertama musim ini di Belanda semalam...

Bulan 10 ni pulak, bagi Malaysia tak banyak sgt event besar kecuali untuk badminton yg menyaksikan Lee Chong Wei masih lagi kempunan untuk menang...

Tapi bagi bolasepak..."cuti panjang" Liga Malaysia terisi sedikit dengan penganjuran Pestabola Merdeka...

Pestabola sememangnya sentiasa dialu-alukan dan status Malaysia kali ini sedikit berbeza selaku juara bertahan....Ye lah mempertahankan adalah lebih sukar drpd menjuarainya....



Tapi yang penting FAM masih ada "nafsu" nak meneruskan kesinambungan pertandingan yang pernah menjadi benchmark di Asia itu....kalau dapat pertahankanlah jenama ni sampai bila-bila...

Walaupun bukan dianjurkan di bulan kemerdekaan tidak bermakna Pestabola hilang seri...sebaliknya kemeriahannya tetap sama khususnya bagi kaki bola yang "gian" nak pegi stadium tengok competitive game...

Cuma kalau nak lagi syok, kiranya dapatlah Pestabola dianjurkan di Stadium Merdeka walaupun stadium tersebut sudah kembali ke kapasiti asal, 20 ribu....tapi mesti klasik punya tengok bola di stadium asal...

Catatan Epain: Nak tengok Malaysia menang lagi