Monday, September 29, 2008

Selamat Raya Aidilfitri


Bersempena dengan 1 Syawal yang jatuh pada 1 Oktober 2008, Saya, bersama-sama isteri, dan anak mengucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan dan sahabat yang saya kenali....

Kepada atlet....jangan lupa jaga pemakanan anda, kalau tidak nanti susah nak recover fitness...

Saya balik kpg isteri buat tahun hatrick di Jerantut, Pahang...

Kepada yang memandu, baik kereta, lori bas mahupun keretapi, ingatlah orang yang tersayang...tak rugi kalau lambat skit tapi mampu mengelakkan kecelakaan yang lebih besar....Ingat 1 Syawal adalah hari kemenangan umat Islam...bukannya hari untuk kita bersedih atau meratapi

Akhir kata...maaf kan segala salah dan silap...khususnya kepada yg terasa dlm posting blog ini...Maaf Zahir batin

Catatan Epain: 0-0 semula ye...

Tuesday, September 23, 2008

Ribut taufan atau ribut cawan kopi?


Persatuan Bolasepak Malaysia, FAM memang dikenali sebagai antara persatuan yang penuh kontroversi walaupun pernah dianggap sebagai persatuan yang paling tersusun...

Perubahan demi perubahan berlaku sejak Tunku Abdul Rahman memegang tampuk pentadbiran sampailah sekrang ni yang di pimpin Sultan Ahmad Shah....

2007, satu perubahan lagi berlaku dan ia juga menyaksikan Setiausaha Agung FAM bertukar tangan dengan Datuk Azzudin Ahmad menjadi pemegang jawatan terbaru...

Tetapi, langit tak selalu cerah...ntah macam mana FAM dilanda ribut lagi...dan segalanya bermula dengan kedatangan Chelsea, perbalahan dengan penaja serta pengharaman pemain import musim depan....

Tambah malang, Sultan Ahmad Shah yang baru mendapat ijazah kehormat di UK atas jasanya terhadap bolasepak dikatakan akan tersingkir "secara terhormat"...Wow!!

Kalau tak pun, Datuk Azzudin yang akan jadi kambing hitam...antara alasan termasuklah pentadbiran ala tentera yang diamalkan serta polisi tidak mesra media yang diamalkan sejak pegang jawatan SU....walaupun betul, tetapi ia bukanlah alasan untuknya dijadikan korban....

Secara jujur, saya rasa mereka patut diberi peluang untuk menghidupkan kembali bolasepak...yang patut disingkirkan bukan Sultan atau Datuk Azzudin...tetapi patutnya beberapa pemegang jawatan lain yang hanya ada nama...tapi tak buat kerja...ada pulak, macam tahu buat kerja...tapi hampas....

FAM harus ingat...sekarang bukan masa honeymoon....sekarang zaman sukar....tapi kalau terus banyak politiking...jangan harap malaysia akan terus maju...merudum lagi adalah...

Catatan Epain: Suka minum kopi Kuantan...

Monday, September 22, 2008

Escape from KOAM Part 2 - The Chronicles of Karim Ibrahim

Sebelum ni timbul isu "perbuatan meragukan" yang dikatakan telah menutup terus kes cabul pegawai...walaupun ada yang tak puas hati, KOAM kata cukup...

Sekarang ni pulak, pelakon terkenal KOAM, Karim Ibrahim dah mula "screen shot" dah...hari tu punyalah berdegar-degar nak hentam Pengarah HPTC, Musa Nor Mohd lepas tu mintak Menter KBS jadi "judge"...

Tetiba je, bila hari persidangan, Karim sendiri yang tak datang...tapi citer dia memang best...pegi buat rawatan jantung....

Esoknya tampil dengan filem X Ray dan juga ubat...perghh...kalau dalam mahkamah terima ke bukti ni?...patutnya tunjuk surat doktor lah....yang mengatakan anda dirawat pada hari dan jam berapa....

Masa PC, punyalah monyok muka Karim...itu nak kasi tambah "ummmpphhh" kat lakonan dia...boleh menang award sebab berjaya meruntunkan hati juri....

Haiiii...Karim, Karim....sekang ni dia dah naik satu level yang membolehkan dia berlakon kat Bollywood....lagi bagus daripada duduk dalam KOAM...buat semua orang pening kepala...

Catatan Epain: Nak jugak berlakon kat Bollywood, ramai aktres cun....

Saturday, September 20, 2008

Escape from KOAM....


17 September bakal diingati dalam kelompok sukan negara khususnya olahraga sebagai hari paling pelik...malahan mungkin ia juga bakal diingati pengamal undang-undang negara ini...

Ini pasal KOAM berjaya mengeluarkan satu term baru dalam undang-undang yang mungkin boleh digunakan mahkamah negara ini...

Biasanya kita akan mendengar term "melebihi keraguan munasabah" atau "beyond reasonal doubt"....tapi kali ini KOAM lagi best..."perbuatan meragukan"....n kalau mahkamah menetapkan "keraguan munasabah" sebagai ada kes, manakala KOAM, "perbuatan meragukan" adalah sebab untuk membebaskan pelaku....

Huhhhh..KOAM, KOAM...tak habis2...

Saya kalau ditanya, KOAM ni memang antara persatuan yang paling saya tak berkenan....dari dulu memang ada je cara nak "belit" orang...agaknya KOAM kalau registered sebagai parti politik boleh menang 1-2 kerusi....

Dahla reputasi makin lama makin teruk...atlet dah semakin tak berkualiti....pegawai masalah...

Saya bukanlah mengharapkan pelaku tersebut dijatuhkan hukuman...kalau tak salah then tak salah....kalau salah, salah lah dia....tapi yang buat saya tak syok...cara KOAM menutup terus kes ni...orang punyalah tunggu, sekali tu je pengumumannya?....

Walaupun tetap menjatuhkan hukuman dengan tidak membenarkan pegawai terlibat dalam apa jua yang berkaitan urusan rasmi, tapi cara KOAM handle kes ini boleh dipersoalkan....antaranya termasuklah dengan melantik orang dalam sebagai pengerusi panel siasatan...

Tapi biarlah KOAM....nak buat macam mana...ramai sangat "cerdik pandai" dalamnya...

Sekarang ni pulak, timbul pulak kes Karim Ibrahim tak datang perjumpaan dengan Menteri KBS padahal dia sendiri yang mintak Menteri jadi pendamai dalam kesnya dengan HPTC....kononnya ada rawatan IJN...perghhhh....pandai betul bagi alasan...agaknya Doktor IJN call karim masa sahur kot untuk datang buat rawatan....bayangkanlah Menteri yang sibuk tu sanggup luangkan masa nak settlekan, sekali ini yang jadi?...kalau saya, memang saya terasa n jangan harap nak jumpa lagi lepas ni...

Kalau macam nilah antara contoh yang ditunjukkan Pegawai KOAM, maka tidak hairanlah sukan olahraga akan terus berkubur satu hari nanti....

Catatan Epain: Lebih baik tengok citer Escape from New York....

Tuesday, September 16, 2008

Apalah akan jadi 20 tahun dari sekarang?...


Hmmmmm....

Sesiapa peminat sukan yang ada Astro tak sah kalau tak tengok 5 channel bermula 811 sampai 815....

Tapi kat sini saya bukan nak komen pasal 5 channel tu, tapi sebahagian rancangan yang dibawakan dalam sebahagian channel tu...

Paling tertarik bagi saya....bila ESPN dan Starworld ada menunjukkan kejohanan PS2 atau video games atau yang seumpamanya lah....

Saya pun heran...memang le bebudak dalam tu main video games sukan especially Winning Eleven mahupun Counter Strike...tapi, apa yang sukannya?...Video Games sukan?...

wow...kiranya pada Sukan Olimpik 2020 nanti, video games akan disenarai sebagai salah satu acara lah kan?...yelah sebab ianya sukan...

Saya ada bercakap dengan beberapa orang lama...diorang pun heran...apalah nak jadi sekang ni...video games pun diiktiraf sebagai sukan...even bukan IOC yang iktiraf tetapi dengan penyiaran bahan2 sebegini menunjukkannya ia "diiktiraf"....

Patutlah makin kurang orang main bola, pegang senapang...sebab bebudak sekang ni rasa, kalau terrer main game, kiranya main permainan sebenar pun sama jugak lah...

saya masih ingat dulu, ada sorang kawan saya ni...dia tak pernah main snooker, tapi dia handal main video game snooker...then dia ajak saya main snooker betul...selambe je dia cakap, "alah...dalam video aku boleh, takkan yang ni pun tak boleh?...last2 terkial-kial nak pukul bola....

Saya tahu ia merupakan business yang bagus...tapi takkanlah sampai membuatkan orang terlupa sukan dengan cara yang konvensional?....

Saya terfikir-fikir....kalaulah satu hari nanti, negara ini memerlukan lebih ramai sukarelawan menentang serangan bersenjata...macam manalah agaknya ye?..Saya ni sekurang-kurangnya pernah lah jugak pegang senapang cherry, permainan yang dah pupus sekarang ni....

Catatan Epain : Video kill The radio Star...pernah dengar lagu ni?

Sunday, September 14, 2008

Apabila kertas lebih berkuasa....tapi tak selalu

Manchester City tetiba jadi perhatian dalam EPL apabila mereka berjaya mendapatkan Robinho daripada Real madrid dengan rekod perpindahan British...

Pak Syeikh Abu Dhabi yang banyak duit, tak tau nak perabis kat mana membeli kelab tersebut dengan harapan ingin menjadi salah satu pasukan dalam "The Big Five"...hehehhe....five sebab 4 yang lain especially Liverpool tetap big...

Idea macam ni semua puncanya Roman Abramovich lah....pepatah yang disebutnya dulu, "jika duit boleh beli kejayaan, lakukakannya!"....menjadi ikutan jutawan dunia yang lain...

Satu demi satu kelab diambil alih individu yang dah terlalu banyak duit....

Tinggalkan jap EPL, tapi masih lagi dengan soal duit....



Ari tu, saya sempat berjumpa jurulatih basikal trek negara, John Beasley dan saya ajukan soalan, "patutkah kita berbelanja seperti Britain yang mengeluarkan perbelanjaan lebih 10 jua pound untuk dapatkan hasil di OLimpik"...

dia kata, duit bukanlah segalanya....tapi Britain sebenarnya mempunyai "right team" termasuklah barisan jurulatih yang berwibawa sedangkan Malaysia, hanya ada dia sorang.....

Saya jugak terfikir, duit dah labur berjuta-juta, tapi kita tak ada lagi jurulatih basikal yang bagus?...Heran...sebab kita ada ramai jaguh....abis tu selama ni bebudak basikal train ngan siapa?....

Program basikal kita bernilai RM 4 juta....sekali lihat memang banyak....tetapi saya rasa dengan jumlah ini takkanlah kita tak mampu lahirkan "protege" Beasley?...

Tapi jangan terkejut akan ada proposal bersifat fizikal yang akan diutarakan beberapa pihak "pecinta" sukan basikal negara ini....itu je yang orang Malaysia tahu, buat bangunan...

Hmmm....ntah laaa...

Catatan Epain: Duit, duit, dimana kau duit....duit, duit buat ku berbelit....

Thursday, September 11, 2008

Tahniah

Di kesempatan ini di ucapkan tahniah kepada atlet powerlifting negara Siow Lee Chan yang meraih gangsa di Sukan paralimpik Beijing...

Walaupun gangsa ia sudah cukup untuk menamatkan kemarau 16 tahun negara di Paralimpik dan juga melengkapkan kejayaan Lee Chong Wei...maknanya angka 8 memang ada "ong" untuk Malaysia memandangkan di tahun ini, dua-dua temasya sukan terbesar dunia kita meraih pingat, tidak seperti sebelum nya...

Bab Paralimpik, bagi saya dan seperti yang pernah dikatakan Dato prof Dr. Ismail Saleh yang atlet paralimpik sebenarnya "lebih upaya", kerana mereka mampu bersaing walaupun secara fizikal mereka kekurangan....

Paralimpik Beijing: Lee Chan raih gangsa untuk negara

BEIJING, 10 Sept. – Atlet powerlifting negara, Siow Lee Chan menamatkan kemarau pingat selama 16 tahun buat negara pada temasya Sukan Paralimpik Beijing 2008 apabila berjaya meraih pingat gangsa dalam kategori bawah 56kg wanita hari ini.

Lee Chan, 37, berjaya membuat angkatan seberat 95kg, yang mengatasi pencapaian beliau ketika Sukan Paralim pik Athens 2004 dan Sukan Para ASEAN ketiga di Manila pada 2005 dengan angkatan seberat 92.5kg.

Kejayaan beliau turut disaksikan oleh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Jeanne Abdullah, yang juga penaung Majlis Paralimpik Malaysia (MPM).

Pingat emas menjadi milik Fatma Omar dari Mesir yang melakukan angkatan seberat 141.5kg yang merupakan rekod paralimpik dan rekod dunia, sementara pingat perak menjadi milik atlet dari Rusia, Irina Kazantseva dengan angkatan seberat 97.5kg.

“Sangat sangat teruja, sangat mencabar. Saya berpuas hati dengan keputusan ini. Saya tidak fikir terlalu banyak. Saya akan terus berlatih powerlifting dan mencuba yang terbaik untuk mencapai keputusan lebih baik,” kata Lee Chan pada sidang akhbar selepas majlis penyampaian pingat yang diadakan di gimnasium Universiti Aeronautik dan Astronautik Beijing. – Bernama


Catatan Epain: Nak tengok lebih ramai OKU wakili Malaysia

Friday, September 5, 2008

Perginya seorang pejuang...


Al Fatihah...

Tepat jam 5.58 petang, 4 September 2008 bersamaan dengan 4 Ramadhan 1429 Hijri, negara kehilangan seorangan pejuang, Allahyarham Tan Sri A Samad Ismail...

Beliau lebih dikenali dengan panggilan Pak Samad, satu nama yang agak "simple" tetapi orangnya seorang yang penuh karisma dan mempunyai semangat kenegaraan yang tinggi...

Saya salah seorang anak muda yang tidak pernah mengenali Pak Samad secara dekat, namun daripada pembacaan pelbagai jenis buku, baik buku sejarah dan buku kewartawanan, saya sememangnya mengagumi beliau...

Salah satu bukunya kalau saya tak silap, "Jurnalisme Akhbar" yang mana Arwah menceritakan pahit maung seoarang wartawan...

Bagi saya, arwah adalah contoh negarawan yang patut diingati dan dikenali generasi muda kini dan selepas ini....

Namun "harimau mati meninggalkan belang, manusia meninggalkan nama"...begitulah juga saya percaya dengan Pak Samad, namanya akan terus dikenang...dan bagi wartawan, beliau adalah contoh seorang wartawan yang penuh integriti...Al Fatihah...semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang beriman, Amin...

Monday, September 1, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

1 September 2008, bersamaan dengan 1 Ramadhan 1429 Hijri..menandakan umat Islam khususnya di negara ini menjalankan ibadah puasa...

Dikesempatan ini, Epain mengucapkan Selamat menyambut bulan Ramadhan...

Diharap dapatlah kita mengambil keberkatan bulan ini untuk segalanya...baik dari segi keperibadian dan juga diminta dilimpahkan rezeki yang berterusan dan dipanjangkan umur supaya kita dapat berjumpa pula dengan 1 Ramadhan 1430 Hijri...


Ramadan

Bertemu kembali dengan Ramadan
Kurasakan bahagia menyelubungi
Ya Allah daku bersyukur
Kau pertemukan aku semula

Ramadan yang mulia
Di Ramadan Ya Allah
Rahmatnya ku rasa
Banyakkan beribadah
Ku tahu pengampunan Mu
Melangit tinggi

Ramadan rahmat dari Ilahi
Banyakkan beribadah dan berdoa

Hapuskan dosa tingkatkan pahala
Semoga beroleh nadirah
Semoga kita menjadi hamba yang setia
Ramadan menyedarkan aku

Kesusahan yang dialami insan lain
Ramadan ujian Ilahi
Mengajar erti kesabaran dan kesetiaan
Andainya ini Ramadan terakhir bagiku
Kuharap ianya 'kan membela ku di akhir nanti

Brothers


Catatan Epain: Apa nak dibuat sahur?