Wednesday, July 22, 2009

Malaysia berminat sertai EPL pada 2012?...

Nampaknya demam kehadiran juara EPL 2008/09 masih belum kebah walaupun pasukan Red devils itu dalam perjalanan ke Korea Selatan...

Apa tidaknya, peminat negara ini "bertuah" sebab dapat saksikan perlawanan membabitkan Malaysia-MU sebanyak 2 kali, yang mana salah satu "bernasib baik" sebab jelajah MU di Indonesia dibatalkan...

Baik...perlawanan pertama Malaysia tewas 2-3 dan kedua Malaysia tewas 0-2...jadi persoalannya disini...apa hasil yang pasukan, pemain Malaysia atau FAM sendiri dapat daripada kedua-dua game ini?...

Pastinya, ranking Malaysia takkan naik...dan aspek lain pula macam mana?...

Mungkin ada mengatakan saya ni terlalu "skeptikal", tetapi rasanya skeptikal saya ni bertempat...

Sekarang ni seakan ada keghairahan buat peminat dan pemain menyaksikan kelibat pasukan EPL di negara ini...manakala pasukan kebangsaan pun sibuk adakan perlawanan persahabatan...

Memang betul, mereka mempunyai pemain berkelas dunia....tetapi mampukah kita berbangga jika kita mampu mengekang pergerakan Wayne Rooney dan Dimitar Berbatov sedangkan pada Sukan Sea Laos nanti, nak menang dengan Laos pun belum tentu, silap2 kalah...

Kalau ikutkan hati saya, saya nak Liverpool datang Malaysia...tapi sedih jugak sebab pasukan mereka hanya bertaraf kelab menentang skuad kebangsaan dan kita kalah...dan saya pasti, pemain MU tidak bermain "spenuh hati" sebab kedua-duanya perlawanan pra musim pertama...ada jugak yang nak jaga kaki...

Tidak dinafikan, kedua-dua gol Amri Yahyah terutamanya yang pertama merupakan gol yang cantik...tapi alangkah cantiknya gol tersebut dihasilkan pada Sukan Sea Laos dan Piala AFF seterusnya muncul juara dan diikuti dengan kejayaan berterusan?...

Maka, apa kata kita mengadap cermin, kita tengok diri kita...berbaloikah?

Catatan Epain: Apa kata, lepas ni Malaysia vs MU main di Old Trafford, ramai tak crowd?

1 comment:

RIZAL said...

Tuan Pensyarah:

I save my comment on ur post..Syabas Malaysia...hope gold medal will be here come disember..

Anyway,

Aku tekad, next month turun main golf...ada berani ke?