Wednesday, July 15, 2009

Takraw...apa nakk jadi ni?

Dalam masa terdekat, baik yang dah lepas atau mendatang...ada 3 sukan yang menjadi perhatian..iaitu bolasepak (kes team palsu Zimbabwe), hoki (dapat tempat keempat Champions Challenge II di Dublin) dan sepaktakraw...

Apa pun antara ketiga-tiga yang menarik perhatian ialah sepaktakraw yang kalah dengan Korea Selatan dalam acara bergu (double) Piala Raja Thai di bangkok...

Korea Selatan?...biar betul?...tapi memang betul...

Korea yang berguru dengan Malaysia kini dah boleh bangga...sebab diorang dah lawan towkey...atau dah berjaya mengatasi sifu...

Apa nak jadi sifu?...masih terkial-kial lagi ke?...tak tau lah kalau mesej jelas ini tidak di fahami PSM....

Bagi saya, masalah utama kita ialah sepaktakraw kita dah semakin ketandusan pemain...tak percaya?...tanyalah orang muda sekarang ni...berapa ramai je yang tau timang bola takraw...tu belum main takraw lagi...

Saya pernah tanya Presiden PSM, Tok Mat pasal hal ni, tapi Tok Mat menafikan bahawa orang muda tidak lagi minat ngan takraw...katanya PSM buat "groundwork" mengatakan semakin ramai yang main takraw...

Makin ramai?...betul ke Tok?...atau maksud kenyataan tersebut hanya dibuat untuk sedap hati...reaksi biasa seorang ahli politik...

Tambah pelik pulak...Tok Mat membuat "pendedahan" bahawa kedudukan takraw kita hanya dikedudukan ke 5 dunia...ni umpamanya dah melepas baru nak bagi tau najis tu busuk ke tidak....

Nak lagi pelik?...PSM target menang pingat perak pada Sukan Sea Laos manakala target emas untuk Sukan Asia Guangzhou....agaknya target ni dibuat sebab Tok Mat rasa Malaysia akan jumpa India pada perlawanan akhir Sukan Asia kot...itupun kalau betul Malaysia boleh menang...

Ha...cukuplah..."panas" rasa hati bercakap bab takraw ni...

Catatan Epain: Nak cadang dengan EA Sport....cipta game sepaktakraw untuk PS 2...agaknya masa tu kita boleh jumpa juara dunia sebenar...

1 comment:

madihensem said...

selamat bertugas di tempat baru...