Friday, July 31, 2009

Industri Sukan? atau Sukan Industri?

Baru-baru ini saya terbac mengenai aspirasi Menteri Belia dan Sukan untuk menjadikan sukan di negara ini sebagai satu "industri" seperti industri pembuatan, perkhidmatan dan sebagainya...

Wow!!..macam menariknya je bunyinya...sekali dengar memang yang beranggapan bahawa kita mempunyai cita-cita yang cukup besar...dan tak salah untuk bercita-cita walaupun ianya agak mustahil...

Cuma secara realitinya, adakah ia mampu menjadi kenyataan?

Mungkin ada yang beranggapan bahawa saya ni bersikap negatif...tetapi saya bertanya demikian berdasarkan pemerhatian dan pengalaman...

Datuk Ahmad Shabery Cheek menyamakan aspirasinya dengan apa yang dilihat di peringkat antarabangsa dan saya percaya perkara pertama yang beliau nampak ialah EPL....hinggakan beliau sendiri menyatakan sokongan secara terbuka terhadap hasrat pembelian Newcastle United oleh firma negara ini....

tetapi datuk, itu EPL...tidakkah datuk sedar bahawa keadaan di negara ini ibarat 0.1% perbandingan dengan EPL atau mana-mana kejohanan sukan negara lain khususnya negara maju?...

Kenapa saya berkata 0.1%?..sebabnya tahap professionalisme penggiat sukan negara ini masih "dibawah tempurung"...contoh terbaik yang saya mampu berikan ialah penganjuran kejohanan bolasepak Liga Super di negara ini...

Dah 20 tahun dianjurkan sejak pengenalan Liga Semi Pro...kualiti makin teruk malahan makin banyak pasukan yang tak mampu mengendalikan pasukan masing-masing...sedangkan sedikit masa lalu kebanyakan pihak sibuk nak jadi pro...tapi nak pro macam mana..gaji pun tak mampu nak bayar...EPF pun tertunggak...

Kalaulah industri tu bermaksud "kutipan" duit atau revenue...nampaknya ia memang sukar...peminat yang datang tengok bola pun hanya satu per sepuluh daripada kapasiti stadium...dah la tu...kebanyakan persatuan masih lagi mengamalkan sistem "tongkat" iaitu subsidi daripada kerajaan...

Jadi, macam mana nak ubah ia jadi industri?

Catatan Epain: Industri Kecil dan Sederhana kot?

Tuesday, July 28, 2009

Ingatkan saya sorang je fikir macam tu...

Minggu lepas saya baca surat khabar Malay Mail...

Dalam bahagian sukan...ada satu artikel yang menarik perhatian saya iaitu tulisan bekas wartawan The Star, Rizal Abdullah...

Antara isi utama dalam artikel tersebut ialah "shame on you, media bosses" yang mana Rizal meluahkan rasa kecewa terhadap kebanyakan surat khabar atau media amnya yang terlalu mengagungkan EPL....

Penulisan beliau juga terdetik daripada sambutan peminat negara ini terhadap kedatangan Manchester United...

Tetapi apapun, saya dulu pernah menyatakan rasa kecewa saya dengan media yang saya boleh anggap "bias" terhadap senario sukan di negara ini...

Bolasepak tempatan dihina, tetapi bolasepak luar diagungkan hingga bolasepak kita pula yang dilihat "menumpang"...

Rizal mungkin maksudkan majikan lamanya, tetapi kalau dilihat ia sebenarnya berlaku di kebanyakan akhbar negara ini termasuklah yang berbahasa Melayu dan lebih malang yang mengatakan akhbar mereka "wadah Melayu"...

Jadi, sekali lagi, buat tokey-tokey akhbar semua...renungkanlah sebentar...mahukah Alex Ferguson baca akhbar anda?..

Catatan Epain: Baca online je...

Thursday, July 23, 2009

Tahniah Red Giants!

Setelah dianjurkan sebanyak 5 musim, juara Piala Malaysia 31 kali, Selangor akhirnya muncul juara Liga Super selepas skuad kendalian K Devan menang 6-1 ke atas PDRM...

Selaku penyokong tegar Selangor sejak sekian lama, sememangnya saya bangga dengan kejayaan yang dicapai ini dan pastinya lebih manis Selangor dapat menjulang Piala Malaysia bagi melengkapkan treble..

Satu persoalan disini...adakah Selangor bakal menjadi juara terakhir Liga Super?...Sebab FAM kan dalam perancangan nak ubah format...silap2, nama liga musim depan pun akan di tukar..ha ha

Apapun saya tabik dengan Amri Yahyah...walaupun malam sebelumnya beraksi untuk skuad kebangsaan menentang MU, Amri masih mampu beraksi selaku ketua pasukan Selangor dan menjaringkan salah satu gol...

Walaupun satu masa dulu, saya memang tak berapa nak berkenan dengan Amri ni, sekarang saya nampak kualitinya dan pastinya ia terserlah selepas Amri memikul tugas selaku ketua pasukan Selangor....kan bagus ada 20 lagi Amri yahyah dalam Malaysia ni...at least ada peluang cerah menang pingat emas Sukan Sea 2009..

Catatan Epain: Sasaran seterusnya buat Selangor...Piala Malaysia!!

Wednesday, July 22, 2009

Malaysia berminat sertai EPL pada 2012?...

Nampaknya demam kehadiran juara EPL 2008/09 masih belum kebah walaupun pasukan Red devils itu dalam perjalanan ke Korea Selatan...

Apa tidaknya, peminat negara ini "bertuah" sebab dapat saksikan perlawanan membabitkan Malaysia-MU sebanyak 2 kali, yang mana salah satu "bernasib baik" sebab jelajah MU di Indonesia dibatalkan...

Baik...perlawanan pertama Malaysia tewas 2-3 dan kedua Malaysia tewas 0-2...jadi persoalannya disini...apa hasil yang pasukan, pemain Malaysia atau FAM sendiri dapat daripada kedua-dua game ini?...

Pastinya, ranking Malaysia takkan naik...dan aspek lain pula macam mana?...

Mungkin ada mengatakan saya ni terlalu "skeptikal", tetapi rasanya skeptikal saya ni bertempat...

Sekarang ni seakan ada keghairahan buat peminat dan pemain menyaksikan kelibat pasukan EPL di negara ini...manakala pasukan kebangsaan pun sibuk adakan perlawanan persahabatan...

Memang betul, mereka mempunyai pemain berkelas dunia....tetapi mampukah kita berbangga jika kita mampu mengekang pergerakan Wayne Rooney dan Dimitar Berbatov sedangkan pada Sukan Sea Laos nanti, nak menang dengan Laos pun belum tentu, silap2 kalah...

Kalau ikutkan hati saya, saya nak Liverpool datang Malaysia...tapi sedih jugak sebab pasukan mereka hanya bertaraf kelab menentang skuad kebangsaan dan kita kalah...dan saya pasti, pemain MU tidak bermain "spenuh hati" sebab kedua-duanya perlawanan pra musim pertama...ada jugak yang nak jaga kaki...

Tidak dinafikan, kedua-dua gol Amri Yahyah terutamanya yang pertama merupakan gol yang cantik...tapi alangkah cantiknya gol tersebut dihasilkan pada Sukan Sea Laos dan Piala AFF seterusnya muncul juara dan diikuti dengan kejayaan berterusan?...

Maka, apa kata kita mengadap cermin, kita tengok diri kita...berbaloikah?

Catatan Epain: Apa kata, lepas ni Malaysia vs MU main di Old Trafford, ramai tak crowd?

Monday, July 20, 2009

Selamat Tinggal RTM...Dunia baru buat Epain..

Ketika posting ini ditulis, saya sebenarnya telahpun memulakan tugas di tempat baru tetapi bukanlah asing buat saya, iaitu di Fakulti Komunikasi dan pengajian Media, UiTM...

Tidak dapat dinafikan, dunia yang saya lalui sekarang merupakan dunia yang baru buat saya tetapi bukanlah dunia yang begitu asing...

Peranan saya mungkin berbeza, tetapi jiwa saya tetap kepada dunia kewartawanan yang telahpun saya tinggalkan...

Walaupun berat untuk meninggalkannya, tetapi saya rasa sukar untuk saya menolaknya...

Apa pun, di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat maju jaya buat rakan-rakan di Meja Sukan Pusat berita TV RTM, tempat saya berkhidmat kira-kira 5 tahun yang lepas...

Walaupun jangka masa yang pendek, tetapi rasanya pelbagai pengalaman yang telah saya lalui hingga menjadikan saya seorang "dewasa" dalam profession saya...

Secara jujur, saya tidak meninggalkan dunia kewartawanan secara keseluruhan...setidak-tidaknya saya masih lagi seorang wartawan on-line tak berbayar...sebab kewartawanan terutamanya sukan, seakan sudah sebati untuk saya...

Bagi Meja Sukan Berita TV RTM pula, rasanya banyak yang perlu diperbaiki tetapi saya percaya anda akan terus maju, walau apapun persepsi yang dilemparkan...

Buat rakan wartawan media lain, ucapan maju jaya yang sama, saya tujukan, moga segala yang anda lakukan menepati ciri-ciri kewartawanan terbaik...

Apapun, saya hanya berubah tempat bertugas, tetapi kawan tetap kawan, tak mau lawan-lawan ok?...

Catatan Epain: Mencabar jugak kerjaya baru ni...

Wednesday, July 15, 2009

Takraw...apa nakk jadi ni?

Dalam masa terdekat, baik yang dah lepas atau mendatang...ada 3 sukan yang menjadi perhatian..iaitu bolasepak (kes team palsu Zimbabwe), hoki (dapat tempat keempat Champions Challenge II di Dublin) dan sepaktakraw...

Apa pun antara ketiga-tiga yang menarik perhatian ialah sepaktakraw yang kalah dengan Korea Selatan dalam acara bergu (double) Piala Raja Thai di bangkok...

Korea Selatan?...biar betul?...tapi memang betul...

Korea yang berguru dengan Malaysia kini dah boleh bangga...sebab diorang dah lawan towkey...atau dah berjaya mengatasi sifu...

Apa nak jadi sifu?...masih terkial-kial lagi ke?...tak tau lah kalau mesej jelas ini tidak di fahami PSM....

Bagi saya, masalah utama kita ialah sepaktakraw kita dah semakin ketandusan pemain...tak percaya?...tanyalah orang muda sekarang ni...berapa ramai je yang tau timang bola takraw...tu belum main takraw lagi...

Saya pernah tanya Presiden PSM, Tok Mat pasal hal ni, tapi Tok Mat menafikan bahawa orang muda tidak lagi minat ngan takraw...katanya PSM buat "groundwork" mengatakan semakin ramai yang main takraw...

Makin ramai?...betul ke Tok?...atau maksud kenyataan tersebut hanya dibuat untuk sedap hati...reaksi biasa seorang ahli politik...

Tambah pelik pulak...Tok Mat membuat "pendedahan" bahawa kedudukan takraw kita hanya dikedudukan ke 5 dunia...ni umpamanya dah melepas baru nak bagi tau najis tu busuk ke tidak....

Nak lagi pelik?...PSM target menang pingat perak pada Sukan Sea Laos manakala target emas untuk Sukan Asia Guangzhou....agaknya target ni dibuat sebab Tok Mat rasa Malaysia akan jumpa India pada perlawanan akhir Sukan Asia kot...itupun kalau betul Malaysia boleh menang...

Ha...cukuplah..."panas" rasa hati bercakap bab takraw ni...

Catatan Epain: Nak cadang dengan EA Sport....cipta game sepaktakraw untuk PS 2...agaknya masa tu kita boleh jumpa juara dunia sebenar...

Saturday, July 11, 2009

11 Julai datang lagi....



11 Julai...satu tarikh yang InsyaAllah akan saya ingat sampai bila-bila...

Pada hari ini, 18 tahun yang lepas, negara kehilangan seorang lagenda yang sehingga kini tiada galang ganti iaitu Allahyarham Mokhtar Dahari atau Supermokh..

Rasanya tak perlu diceritakan tentang kehebatan Allahyarham...saya hanya sempat menonton 3 tahun terakhir sebelum Allahyarham meninggal dunia khususnya ketika mewakili Kwong Yik Bank...

Apa yang saya mampu katakan, Supermokh memang seorang yang super...saya masih ingat bagaimana disekolah saya dan rakan-rakan membandingkan Allahyarham dengan Pele dan salah seorang daripada kami bercerita mengenai "mitos" ciptaannya iaitu bagaimana keduanya mempunyai sepakan deras...kata kawan saya kedua-dua berlatih sepak buah kelapa...

Apapun, persoalan yang terus berlegar, bilakah seorang yang sama dengan Supermokh dapat ditemui...Al Fatihah

Catatan Epain: Teringat buat Special Report pasal Allahyarham...sempat interview rakan sekampung Allahyarham...

Sunday, July 5, 2009

... disusukan, anak dirumah kelaparan

Saya tertarik dengan situasi bolasepak EPL dan Malaysia beberapa hari ni...

Apa tidaknya, saya terdengar berita mengatakan syarikat dari Malaysia antara yang berminat untuk membeli Newcastle United yang ingin dijual pemilik, Mike Ashley dengan harga kira-kira 100 juta pound...

Rupanya, apabila saya baca surat khabar hari Ahad dan membaca blog "Malaysian Sports", individu yang dimaksudkan ingin membeli NU ialah tycoon, Tan Sri Ananda Krishnan...

Gambar dari "Malaysian Sports"

Dari segi perniagaan, membeli pasukan EPL mungkin memberi pulangan yang setimpal, atau mungkin lebih lumayan...lihat sahaja Mohd Al Fayed yang membeli Fulham, Thaksin Sinawatra yang pernah membeli Man City dan keluarga Glazier yang membeli Man United dan tak lupa Tom Hicks dan George Gillet yang membeli Liverpool...

Tan Sri Ananda juga berhak terhadap setiap pelaburannya...

Cuma bayangkan, 100 juta pound kalau convert ke RM, jumlahnya ialah kira-kira RM 557 juta...dan bolasepak kita memerlukan RM 30 juta setahun (ikut penajaan Dunhill)...

Paling tidak pun apa kata, 1 peratus daripada pelaburan tu, disumbangkan untuk bolasepak Malaysia...bukan banyak pun, 1 (satu) peratus je....Tapi saya faham, bolasepak Malaysia tidak memberikan pulangan...

**Terbaru, Tan Sri Ananda Krishnan menafikan syarikatnya berniat membeli Newcastle, jadi agak-agak siapa?...Tan Sri Syed Mokhtar? Tan Sri Vincent Tan? atau Kuok Brothers?
Catatan Epain: Kalau ada duit, nak beli kapal terbang untuk kegunaan team Malaysia...

Wednesday, July 1, 2009

Nak tukar format?..Ni cadangan Epain

Ok...sekang ni antara topik yang hangat dibincangkan mengenai bolasepak ialah perubahan format liga yang dicanangkan FAM...

Antara sebab utama ialah masalah kewangan yang menghantui beberapa persatuan bolasepak negeri...

Mengikut laporan "Malaysian Sport" pula terdapat 3 pasukan negeri yang bakal menarik diri untuk mengikut jejak langkah UPB Myteam yang ingin menarik diri sebelum pertandingan Piala Malaysia bermula...

Bagi saya, masalah kewangan sesuatu yang sukar nak dielak khususnya dizaman kemelesetan ekonomi...

Kalau benar FAM hanya membenarkan beberapa pasukan sahaja yang bertanding atas faktor kewangan, mungkin sesuatu yang tak boleh dielak di masa depan, justeru disini saya cadangkan satu cadangan ke arah tujuan tersebut...

Apa kata, beberapa pasukan negeri bergabung?...Pasukan-pasukan yang ada khususnya yang terbentuk dari negeri digabungkan menjadi satu pasukan...dan pastinya nama baru perlu difikirkan, bersesuaian dengan pihak yang bergabung...

Sebagai contoh, Perlis yang bermasalah boleh bergabung dengan Kedah menjadi satu pasukan baru yang digelar "Utara United"...Sabah dan Sarawak bergabung menjadi Borneo Blues...Terengganu, Pahang dan kelantan bergabung membentuk "East Coast Rovers"....Selangor dan Kuala Lumpur membentuk "Kelang Valley Giants"....

Bila bergabung bermakna liga Malaysia dimasa depan hanya disertai 8 hingga 10 pasukan sahaja...

Jika berhasil, secara tak langsung masalah kewangan menjadi tanggungan bersama iaitu 2 persatuan yang bergabung dan lebih ramai bakat baru dapat dicungkil...

Satu je masalah yang menghalang idea penggabungan ini...iaitu mampukah peminat bolasepak negara ini "mengorbankan" semangat kenegerian yang sekian lama mewarnai corak sokongan dinegara ini?...

Agak sukar bukan?...tetapi tidak mustahil....

Catatan Epain: Sekadar cadangan...