Friday, May 23, 2008

Disiplin...retorik semata-mata?

Pergilah mana sekaipun...buatlah apa kerja sekalipun...satu perkataan yang menjadi igauan setiapnya ialah "disiplin"...

Bercakap pasal disiplin, mungkin ada yg mengatakan ia lebih sesuai diperkatakan dikalangan anggota tentera atau lebih tepat, pegawai beruniform....

Tetapi mcm yg sy cakap awal tadi...sesiapapun terlibat dgn disiplin...disiplin ni byk sebenarnya maksudnya...ada yg kata, dtg awal, ada yg kata, buat kerja "on-time"...dan bermacam lagi yg berkaitan dgn "on-time" dan tepat...

Disiplin bg sy ialah...buat sesuatu tak kira apa..mengikut tatacara yg betul....kalau kena dtg awal, awallah...kalau kena meticulous, kenalah ikut...

Bab sukan, bg saya disiplin sama level dgn tentera, polis, bomba dsb...kerana tanpanya, pincanglah seseorang itu...

Tapi tulah, ckp senang...melaksanakannya satu hal, suruh org melaksanakannya satu hal lagi...agak2, sekarang ni kuat lagi ke disiplin atlet kita?...

Bagi sy, tidak...contoh paling ketara berlaku depan mata sy ialah melihatkan pemainwah bola dtg ikut suka...lambat, tak bersungguh seakan latihan tidak penting....

Ada pulah tu seakan menjadikan jurulatih mcm adik2 je...yelah, walaupun seseorang jurulatih tu hampir sebaya, namun dia tetap jurulatih, atau kata lainnya cikgu...


Sy disini terpanggil menceritakan kembali cerita yg telah diberitahu kpd sy tetang Arwah Mokhtar Dahari...kawan-kawan rapatnya seperti en baharudin di sekolah vi menceritakan byk cerita psl arwah pd sy dan rakan setugas sy, Helmi...

dlm perbualan tu, dia cerita bagaimana arwah akan turun "paling lewat" pukul 6 pagi..sedangkan training pukul 7...dia akan berlatih seorang diri..berdekatan di satu dinding di VI (sy tak ingat nama dinding tu)...mcm jenis latihan arwah buat...pastu pulak, kalau coach suruh buat 10, dia akan buat 20...tak kiralah apa...lari keliling padang ke, turun naik tangga ke...

tapi segalanya, en baha cerita, arwah adlh org kuat dgn disiplin...dia akan berkompromi dgn disiplin terutamanya masa...masa dia bwk team kampung pandan dan VI, dia akan marah dgn player yg lambat turun berlatih....walaupun kawan baik mahpun kelewatannya hanya seminit....sebab apa dia marah?..sebab dia kata, dia boleh awal nape yg lain tak boleh?....

itu citer dlm team VI dan kpg pandan...belum masuk tang pasukan kebangsaan dan selangor...sy dgr bekas rakan sepasukan dia ckp...bab disiplin, arwah memang nombor 1....sampai sekang susah nak jumpa mcm dia....bab kewibawaan dia jgn citerlah....

itulah dia sebahagian drpd cerita berkaitan disiplin...ada yg katakannya remeh, sedangkan ia sebenarnya sangat penting...


catatan epain: dulu takut dgn cikgu disiplin, sekali kena sebat, tak boleh tidur...

No comments: