Wednesday, May 21, 2008

Makan untuk Hidup atau Hidup untuk Makan?



Kalau citer pasal makan....perkataan lain yg lebih "baik" ialah diet...ada beranggapan bahawa diet sama makna dengan "discount"...

Yelah kita biasa dengar..."diet ke...diet perut atau diet poket?"....

Tapi hakikatnya makna diet sebenar ialah amalan pemakanan sama ada betul atau tidak...okay..sy bukan nak jadi nutritionist...sebab sy pun "kaki" makan jugak...

Cuma sy nak ulas sikit pasal diet atlet Malaysia...tak kiralah siapa pun atletnya...

Sy pernah menghadiri satu majlis di KBS yg turut dihadiri atlet elit...lepas majlis, mcm biasalahkan...adalah makan sikit2....

Cuma sy heran bila tngk makanan yg dihidangkan...confirm tak menyihatkan...yelah, karipap, kuih seri muka, sandwich sardin...

Kalau tetamu tu lain citer...tapi sy tengok atlet pun belasah gak...jd sy pun buat kesimpulan...bab makan, memang susah nak jumpa atlet yg betul2 berdisiplin...

Maklumlah, pemakanan di kemuncak prestasi adlh faktor yg sangat penting...ni ada jugak pemain bola yg sy jumpa makan char kuey teow, fast food pun ada...

Kalau mcm nilah sikap atlet kita, memang susahlah bertanding diperingkat tinggi...tp dlm masa yg sama, sy pun tertanya..takde ke orang yg guide atlet kita ni?...dengar nye, ISN dan MSN sangat mementingkan sains sukan...apa?...pemakanan tidak termasuk dalam sain sukan?...


Cubalah teliti Piramid Diet...yelah memang tak cantik piramid nye...tapi sebenarnya ia mengandungi maklumat yg sangat penting...bukan untuk atlet sahaja tapi untuk semua orang....

Catatan Epain: Suka makan masak tempoyak...

No comments: