Sunday, August 31, 2008

Apa?....dah takde cara lain ke?

Pada masa sy menulis posting ni, Malaysia baru sahaja 3 jam menyambut kemerdekaan yang ke 51...

Tapi saya sangat terkilan dengan beberapa pihak sebelum ini yang seakan tak menghormati langsung semangat kemerdekaan...

Yelah, lagi berapa hari nak merdeka, ada ke patut diorang cadang nak bawa atlet import ke Malaysia, beri kerakyatan dan harapkan mereka mampu sumbangkan emas di Sukan Olimpik terutama 2012 di London...

51 tahun dulu, nenek moyang kita penat je halau penjajah balik ke negara masing-masing, sekarang ni kita panggil dia balik n bagi dia kerakyatan?...kalau macam tu, macam mana pulak kalau atlet kita jadi rakyat negara lain?....

Tapi nasib baik Datuk Ismail Sabri awal2 lagi "potong" cadangan tu...yelah, saya percaya 99% rakyat Malaysia takkan setuju....kita dah ada Hidayat Hamidon, Yuan Yufang dan irina Maharani....tapi diorang ni paling tidak pun di Sukan Sea atau Komanwel je....tapi diorang menang pun, macam tak "rasa" apa-apa...macam mana agaknya kalau diorang menang pingat Olimpik?...kita akan sambut mcm mana orang Bukit Mertajam sambut Chong Wei ke?...atau akan dapat duit 1 juta?...dapat title datuk?...

Takpelah...sekang ni mungkin trend bagi sesetengah negara seperti Singapura n negara Arab untuk dapatkan atlet lain....

Lagi satu, siapalah punya idea ni?...apa?...bagi duit juta-juta ni je idea yang korang mampu bagi?....nape tak bagi idea kita beli je manchester United n tukar nama jadi Maschester United....ataupun kita calonkan pegawai kita jadi Presiden IOC, n then dia buat rules baru, masukkan segala sukan yg Malaysia boleh menang...baru syok...

Catatan Epain: Daripada import atlet lebih baik import beras, ada gak hasil....

No comments: