Monday, August 4, 2008

Benda asas pun tak sempurna, inikan pulak....


Citer pasal Chelsea nampaknya tak habis elagi EPL tak start agi...terbaru The Blues menang 5-0 ke atas AC Milan di kejohanan Railways...ok lah, itu diorang...

Ni masih lagi dgn Msia vs Chelsea punya game...

Ingat lagi tak, kalau sesiapa yg berada di most match PC atau menonton berita TV serta baca akhbar...

Antara komen pengurus baru Chelsea, Luis Felipe Scolari yg menarik perhatian ialah kualiti padang di Satdiumm Shah Alam...hmmmm...pelik jugak ye?...sebab pada pandangan mata kasar, padang stadium yg menelan belanja RM 460 juta tu nampak ok...tapi Scolari bg komen mcm tu...adil ke?...yelah sebab pengurusan stadium baru menghabiskan RM 10 juta utk naik taraf padang dan balapan selepas Sel dan Perak main final Piala FA atas padang "tapak dam" serta banjir besar yg pernah melanda Shah Alam...

Tapi kalau sesiapa yg boleh turun padang dgn lebih dkt, sememangnya ada yg mengakui pendapat Scolari tu...padang Std Shah Alam tak sempurna yg disangka sebenarnya...dan itulah juga refleksi keseluruhan corak pengurusan stadium dan padang di Malaysia...pada hakikatnya, "groundsman" di Malaysia tak sehebat di UK yg mempunyai pasukan yg tersendiri dlm hal menguruskan padang dan stadium...

Citer pasal padang Stadium Shah Alam, seingat sy, ia menggunakan rumput "marimo paspalum"...satu nama yg gah dlm bidang rumput padang bola...tapi tulah, kita sebenarnya lupa nak ukur baju badan sendiri atau menjunjung langit yg memayungi kita selama ini....

Ni kan Malaysia, yg mempunyai iklim khatulistiwa?...jd ramai mengakui rumput tersebut tidak sesuai di sini...yg sesuai ialah "cow grass"...memanglah bunyinya low class tapi dan itu yg sesuai utk kita.....

Cuba ingat balik...dulu masa England lawan Malaysia di Stadium Merdeka yg menggunakan cow grass, ada tak gary Lineker complain ataupun david Platt yg merembat sampai adboard pecah komplen yg sepakannya tak best?...tak de kan?...sebab walaupun cow grass, tapi padang ok...

Cuba borak dgn Steve Darby, antara komen standard dia ialah bab padang, dan ingat darby dtg dari mana...maka tak hairanlah dia akan komen mcm tu...

Tapi tu la...kalau berbuih cakap pun tak guna...sebab at the end, rumput lain gak yg digunakan especially kat stadium baru, mcm Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di terengganu....ada orang fikir, kualiti tak penting, yang penting masyukkkk...

Catatan Epain: Teringin nak main atas padang bersalji, pakai bola colour Oren

No comments: