Tuesday, August 19, 2008

Nasib Olah-raga...




Lee Hup wei menamatkan saingan Sukan Olimpik dengan catatan 2.20 meter, kekurangan 0.07 meter daripada rekod kebangsaan...

Roslinda Samsu pula sekadar mencatat 4.30 meter dalam acara lompat bergalah yang menyaksikan pemegang Rekod dunia, Yelena Isinbayeva memenangi emas dengan catatan baru dunia, 5.05 meter....

Kita harus mengakui, atlet kita masih jauh dibandingkan dengan atlet bertaraf dunia...tapi olahraga merupakan sukan penting, kerana ia merupakan sukan wajib dalam mana2 temasya...

Apa yang kita ingin lihat selepas ini ialah tindakan KOAM...sedar atau tidak, kita sebenarnya semakin ketandusan atlet bertaraf antarabangsa...paling tidak pun mampu menyinar di Sukan Sea dan Asia...

Malangnya KOAM merupakan persatuan yang banyak cakap dan banyak hal...sampai sekarang masih mengharapkan atlet elit yang akhirnya terbelit dengan KOAM sendiri...

Liha apa jadi pada Robani Hassan, malik Tobias dan Nazmizan Mohd...keadaan mereka wajar disamakan dengan "habis madu sepah dibuang"....

Selepas ini macam biasa, pegawai KOAM yang gila publisiti akan buat kenyataan macam2, tapi hasilnya kosong...terpaksa mengharapkan orang lain, pastu claim itu usaha mereka ....

Dunia olahraga kita seakan semakin pupus....kenape saya cakap macam tu....di Sukan Sea pun susah nak menyerlah...

Tengok sahaja lompat tinggi, berapa lama kita terpaksa menunggu pengganti Loo Kum Zee dalam diri Lee Hup Wei?...siapa pesaing terdekat Roslinda Samsu?...

Saya malas nak cakap panjang lebar...jauh disudut hati saya, saya ingin melihat semula atlet sehebat Jegathesan, Istiaq Mubarak, marina Chin, Zaiton Othman, Nashatar Singh, Wong Tee Kui....walaupun sepanjang hayat saya, saya hanya sempat melihat aksi Zaiton dan Tee Kui serta Rabuan Pit dan Nordin Jadi...

Memang betul susah nak menang pingat di Olimpik, tapi dalam hal olahraga, kalau boleh nak jugak tengok lebih 2 orang yang beraksi...at least best lah jugak tengok Live walaupun tak menang...

Catatan Epain: Kenal Abdul Rahman Koyakuti?

No comments: