Sunday, August 31, 2008

Apa?....dah takde cara lain ke?

Pada masa sy menulis posting ni, Malaysia baru sahaja 3 jam menyambut kemerdekaan yang ke 51...

Tapi saya sangat terkilan dengan beberapa pihak sebelum ini yang seakan tak menghormati langsung semangat kemerdekaan...

Yelah, lagi berapa hari nak merdeka, ada ke patut diorang cadang nak bawa atlet import ke Malaysia, beri kerakyatan dan harapkan mereka mampu sumbangkan emas di Sukan Olimpik terutama 2012 di London...

51 tahun dulu, nenek moyang kita penat je halau penjajah balik ke negara masing-masing, sekarang ni kita panggil dia balik n bagi dia kerakyatan?...kalau macam tu, macam mana pulak kalau atlet kita jadi rakyat negara lain?....

Tapi nasib baik Datuk Ismail Sabri awal2 lagi "potong" cadangan tu...yelah, saya percaya 99% rakyat Malaysia takkan setuju....kita dah ada Hidayat Hamidon, Yuan Yufang dan irina Maharani....tapi diorang ni paling tidak pun di Sukan Sea atau Komanwel je....tapi diorang menang pun, macam tak "rasa" apa-apa...macam mana agaknya kalau diorang menang pingat Olimpik?...kita akan sambut mcm mana orang Bukit Mertajam sambut Chong Wei ke?...atau akan dapat duit 1 juta?...dapat title datuk?...

Takpelah...sekang ni mungkin trend bagi sesetengah negara seperti Singapura n negara Arab untuk dapatkan atlet lain....

Lagi satu, siapalah punya idea ni?...apa?...bagi duit juta-juta ni je idea yang korang mampu bagi?....nape tak bagi idea kita beli je manchester United n tukar nama jadi Maschester United....ataupun kita calonkan pegawai kita jadi Presiden IOC, n then dia buat rules baru, masukkan segala sukan yg Malaysia boleh menang...baru syok...

Catatan Epain: Daripada import atlet lebih baik import beras, ada gak hasil....

Saturday, August 30, 2008

Selamat Hari Jadi, Malaysia!!




Tarikh 31 Ogos sememangnya tarikh keramat buat Malaysia kerana pada tarikh ini, 51 tahun yang lalu, bendera Union jack diturunkan menandakan tamatnya kuasa penjajah di Tanah Melayu...

51 tahun berlalu, pelbagai cabaran dan rintangan yang dilalui baik dikalangan individu mahupun negara keseluruhannya...

Dalam sukan, tahun ini kita dapat hadiah bermakna, iaitu pingat perak Olimpik sumbangan Lee Chong Wei dan tidak ketinggalan beberapa kejayaan lain...namun dalam masa yang sama, masih juga terdapat sukan yang mencari "kemerdekaan" dalam diri masing-masing...

Merdeka dalam erti kata lain bermaksud maju kehadapan, namun ada juga sukan yang tidak maju, malahan makin mundur atau keterbelakang, baik dari segi pencapaian, sikap pegawai dan pemain....

Justeru, mari kita ramai-ramai renung balik erti kemerdekaan...ia tidak lagi sekadar penjajahan fizikal...namun apa kata kita bebaskan minda kita...bukan setakat bebaskan...malahan minda yang bebas itu, kita gunakan untuk takluk pula dunia...InsyaAllah...

Catatan Epain: Rasanya Lee Chong Wei akan termasuk dalam senarai perbarisan Hari Kebangsaan...ok tak?

Macam-macam

Kita baru sahaja meraikan kemenangan pingat perak Sukan Olimpik yang diraih Lee Chong Wei...

Dan juga akhirnya dapat jugak saksikan Misbun Sidek dianugerahkan datuk oleh Kerajaan Melaka...

Tiba-tiba je keluar pulak satu berita yang mengejutkan membabitkan pegawai KOAM...hmmmm cabul lagi...

Mungkin ada yang tak terperanjat sebab KOAM dah ada sejarah pegawainya yang mencabul...namun ia masih lagi satu kejadian yang tidak boleh dimaafkan..

Sebab ia dilakukan pegawai....di ulang, PEGAWAI...dan ramai yang menganggap pegawai adalah seorang yang mempunyai kredibiliti yang tinggi...

Apalah nak jadi sekang ni...dah lah performance tak seberapa...ada pulak yang spoilt macam ni...patutnya diorang tunjukkan contoh yang baik, tapi ni lain pulak citernya...

Tapi lagi satu yang saya heran nya...nape kejadian tu berlaku bulan Mei, baru sekang nak kecoh?...ada apa-apa ke?...atau selama ni, atlet yang buat aduan tu dipaksa untuk "kunci" mulut masing-masing....yelah benda ni pun berlaku di luar negara...

Buat KOAM, cubalah buat sesuatu yang berfaedah...ni atlet makin lama makin "pupus", pegawai pulak yang bikin nama makin teruk....

Catatan Epain: Sapalah agaknya pegawai "bertuah" tu ye...

Wednesday, August 27, 2008

再见, 再会 n. 告别 (Selamat Tinggal) Beijing 2008....Welcome London 2012


Selepas 16 hari bergelumang, bermandi peluh, menjerit kegembiraan, menangis kekecewaan, senyum, tawa ...maka Sukan Olimpik Beijing 2008 tamat dengan rasminya...

namun padamnya obor olimpik tidak bermakna semangat olimpik turut padam bersama...

Pelbagai aksi dan reaksi dapat disaksikan bermula 8 Ogos lepas...

Nama-nama seperti Usain Bolt, Micheal Phelps, Elena Isinbayeva, Rafael Nadal, bakal dikenang sampai bila-bila...

Beijing pula membuktikan kepada dunia kemampuan sebenar mereka dalam menganjurkannya...malahan buat pertama kali, mereka muncul juara keseluruhan dengan kutipan 51 pingat emas, meninggalkan Amerika Syarikat di tempat kedua...

Tidak banyak kontroversi timbul...baik dari segi penyalahgunaan dadah mahupun keputusan pengadil...kecuali di gelanggang judo dan taekwondo....

Terlalu banyak untuk diperkatakan...namun walaupun saya tidak berada di Beijing sepanjang Olimpik berlangsung namun ia tetap meninggalkan kenangan manis buat saya...

London menanti ketibaan Olimpik 2012....walaupun berdepan tekanan untuk menjadikannya lebih hebat, namun saya percaya London mampu menjadi penganjur yang baik....

Bagi Malaysia, tahun 2008 merupakan tahun bertuah selepas Lee Chong Wei menyumbang pingat perak setelah 12 tahun menanti...yang lain menunjukkan peningkatan dan membuka mata kepada penggiat dan peminat, "yang mana intan, yang mana kaca" dikalangan sukan yang Malaysia sertai...

Anyway, buat Beijing, Congrats!

Catatan Epain: Perasan tak, masalah jerebu tak disentuh pun masa Olimpik berlangsung...

Sunday, August 24, 2008

Ish ish...perlu kategori baru ke dalam Olimpik?

Di Malaysia sekang ni ada satu isu panas yang berkaitan dengan hubungan kemanusiaan...ingatkan kat Olimpik tak de rupanya ada jugak...

Baca bawah ni...apalah nak jadi ngan dunia sekang ni....

Openly gay diver wins gold

By Maggie Hendricks
Diver Matthew Mitcham, the only openly gay male athlete in the Beijing Olympics, won gold in the 10m platform. He beat Chinese favorite Zhou Luxin by 4.8 points, preventing China from sweeping gold in diving events. Mitcham is the first Aussie to win diving gold since 1924, but that's not the only thing that makes him a trailblazer.



He is hardly the first gay athlete to compete but he is one of the first to be out while competing. American diver Greg Louganis did not share his orientation until his diving career was over. To Mitcham, he is just living his life as a gay man and as a diver, and there is nothing extraordinary about that:


“Being gay and diving are completely separate parts of my life. Of course there’s going to be crossover because some people have issues, but everyone I dive with has been so supportive."

Though he wants to be known as more than a gay man, the LGBT community is proud of their star. At OutSports, a sports Web site that focuses on the gay community, his win is front-page news. The Web site brings up a good question -- will NBC mention Mitcham's orientation during tonight's broadcast?

To Mitcham, that doesn't seem to matter. He has gold, and has reached his goals: "I’m happy with myself and where I am. I’m very happy with who I am and what I’ve done.”

UPDATE: NBC did not mention Mitcham's orientation, nor did they show his family and partner who were in the stands. NBC has made athletes' significant others a part of the coverage in the past, choosing to spotlight track athlete Sanya Richards' fiancee, a love triangle between French and Italian swimmers and Kerri Walsh's wedding ring debacle.

Selamat tinggal Beijing...

Che Chew Chan menamatkan saingan taekwondo 67 kg wanita dengan tewas di peringkat repecharge, semalam...

Walaupun berharap sebelum ini, namun Chew Chan gagal menghadirkan kilauan pingat sungguhpun berpeluang....

Sebelum itu, seorang lagi srikandi negara, Elaine Teo terkandas dalam saingan 57 kg, satu kategori yg tidak sepatutnya disertai...

Anyway, seperti ramai yang menjangka, hanya badminton shj yang mampu menghadiahkan pingat....yang lain...kira ok pencapaian masing-masing...n jika dikira dengan result, cuma skuad akuatik tidak menonjol...yelah...lawan masing-masing memang kuat...

Catatan Epain: Nampaknya countdown untuk 4 tahun telah bermula awal...tapi jangan sekarang je hangat...lepas tu senyap...

Treble buat Kedah....Selangor dapat trouble


3-2...itu lah keputusan yang memberi piala ketiga buat Kedah dengan menewaskan Selangor...

Rasanya tak perlu diulang macam mana gol2 dihasilkan cukuplah untuk saya mengatakan Selangor hanya bagus di 10 minit pertama...manakala Kedah dapat momentum selepas itu untuk memberi tekanan buat Selangor...dalam masa 6 minit first half score 3 gol...gol Nelson paling cantik...

Buat Kedah, masa untuk berpesta dan hadiah untuk Tuanku Abdul Halim Muazam Shah sempenan Jubli Emas...

Bagi Selangor pula, masa untuk perbetulkan balik...n buat Dollah...ada pepatah Inggeris, "Shape-up or shipped out"...so, memandangkan no shape up....Dollah boleh pertimbangkan untuk ship out sebelum di shipped out...

Paling pelik ialah...penyokong Selangor tak ramai...sama ada dah tau keputusan atau harga tiket mahal...ataupun ramai yang dikerahkan ke Permatang Pauh...

Game malam tadi pulak yang terakhir buat Ellie Aiboy, Evan Chisulo, Frank Seator, Marlon alex james, Nelson Sam Martin dan Bernard Hugging...terima kasih...harap2 FAM akan revert balik keputusannya...

Anyway....4 bulanlah kena tunggu musim seterusnya...buat masa ini enjoy League lainlah....

*Nasib baik sampai rumah tadi, bukak TV, tengok Liverpool tengah main...memula ketinggalan 0-1 dengan Boro, 30 saat on TV, Jamie Caragher score...pastu captain Marvel, Steven Gerard score gol kemenangan...lega...ada jugak pengubat...

Catatan Epain: Nasib baik keluar awal 15 minit...kalau tak sakit jiwa...

Friday, August 22, 2008

Siapa lebih gagah...Gergasi atau Kenari




23 Ogos merupakan tarikh penting buat Selangor dan Kedah kerana pada tarikh ini, keduanya bertemu di perlawanan akhir Piala Malaysia...

Semua tahu, Piala Malaysia merupakan kemuncak bolasepak Malaysia setiap tahun...

Kedua pasukan ini mempunyai kehebatannya tersendiri...Kedah dengan pemain import dan mudanya manakala Selangor dengan barisan pemain bintangnya...

Kedah bakal mencipta rekod jika menang iaitu pasukan pertama menang treble buat kali kedua berturut-turut manakala Selangor mengejar kejuaraan ke 31 serta menamatkan kemarau kejuaraan selama 3 tahun...

Pertemuan keduanya pasti sengit dan menarik...di tambah pulak penyokong keduanya memang fanatik...

Sapa juara, jawapannya 10.30 malam 23 Ogos 2008...di Stadium nasional Bukit Jalil..

Buat FAM pulak...harap2 lepas ni janganlah buat macam ni ye...buat final time Olimpik...betul2 anti klimaks

Catatan Epain: Selangor 2 - Kedah 0...

Inilah pejuang...


Gambar Berita Harian

Semalam sesapa yang tonton Berita Tv baik RTM atau TV3, pastinya dapat menyaksikan lawatan Menteri KBS dan KP MSN yang melawat isteri Misbun Sidek yang sedang buat dialisis buah pinggang...

Datuk Ismail umumkan bantuan 50k terhadap Misbun...

Terus terang saya cakap, tak semua orang mampu berada di tempat Misbun...tinggalkan isteri yang sedang sakit demi negara untuk bantu Lee Chong Wei yang memenangi perak...

Bayangkan perasaan Misbun pada perlawanan akhir?...huh..sukar dibayangkan...

Petang ni pulak, masa drive balik, saya dengar Radio 24 membangkitkan isu, "wajarkah Misbun Sidek diberikan title datuk"...ramai pemanggil menyatakan wajar dan tidak kurang juga yang menyatakan title datuk untuk Chong Wei masih terlalu awal...

Tapi saya rasa, bagi Misbun, buat masa ini, bukan title datuk yang menjadi keutamaannya, kerana isteri tercinta adalah segalanya...

Chong Wei pula bakal menganjurkan perlawanan amal...belum confirm lagi, tapi kalau boleh saya cadangkan...apa kata Chong Wei vs Rashid Sidek...alaaa...macam Pete Sampras vs Roger Federer..."Battle of times"

Catatan Epain: Lawan saya nak?...Confirm 21-2, 21-2 saya kena belasah...

Thursday, August 21, 2008

Angka 8 yang bertuah...


Dikalangan masyarakat Cina, angka 8 tidak perlu dipersoalkan lagi...ia sememangnya merupakan angka keramat buat mereka...maka tidak hairanlah Sukan Olimpik bermula pada 08.08.08 pada jam 8.08 pm....

Malahan semangat "ong" angka 8 turut menular dikalangan masyarakat lain...Seingat saya, saya pernah mendengar presentation pasal feng shui, antara keistimewaan angka 8 adalah bentuknya yang "tidak putus"...dalam erti kata lain, kalau dilalukan air, ia sentiasa mengalir...

Maka dengan itu agaknya, angka tersebut merupakan angka bertuah buat perenang Uncle Sam, Michael Phelps yang memenangi 8 pingat emas dari Water Cube...satu rekod baru dalam satu temasya...diiringi Rekod Dunia...

Nama Phelps telah terpahat dalam sejarah Olimpik...persoalannya...bilakah rekod Phelps akan bertahan?...mampu perenang selepas ini akan memenangi 9 pingat?...macam mana pula dengan rekod dunia?...

Namun dengan segala bentuk teknologi dan kajian, rasanya tidak mustahil..cuma berapa lama kita perlu menunggu?....

Catatan Epain: Nak beli plate #8 tapi mahal sangat...

The fast and furious...Thunder Bolt..


Wow!...Itu perkataan yg terpacul atau terfikir saya sebaik menyaksikan kelibat Usain Bolt memecahkan rekod dunia acara 200 meter...rekod baru 19.30 saat..

Bolt sebelum ini telahpun memecahkan rekod dunia acara 100 meter dengan 9.69 saat...

Apa lagi nak kata?...Bolt sememangnya pelari pecut lengkap...tinggi, pantas dan mempunyai langkahan yang jauh...

Secara kesimpulannya, Sukan Olimpik Beijing memang menarik untuk disaksikan...37 rekod dunia dipecahkan setakat 20 Ogos....Wow!

Bacaan lanjut - Jamaica’s Bolt breaks 200 mark, gets sprint double
Catatan Epain: Berjalan 20 langkah pun dah 20 sec...inikan berlari 200 meter?

Wednesday, August 20, 2008

Dah agak dah...



Saya baru je bukak Utusan Online...n saya ternampak ni dulu "Chong Wei Dapat gelaran datuk"...

Seperti mana posting saya bertajuk Datuk, Atuk, Latuk, Granpa mengenai Nicol Ann David...ntah mcm mana saya boleh mengagak benda akan terjadi....

Saya tidak mempertikaikan niat Kerajaan Negeri PP untuk memberi gelaran..cuma kalau boleh biarlah dibuat pada masa depan...

Walaupun sekadar gelaran, namun ia akan memberikan tekanan tersendiri buat Chong Wei...ada banyak lagi yg perlu diburunya, Kejohanan Dunia, Piala Thomas, Sukan Asia, ALl England...

Biarlah dia buat apa yang patut dulu...Tapi kalau nak bagi jugak, apa kata bagi gelaran kepada pemenang pertama pingat Olimpik untuk Malaysia, razif-Jalani...atau pemenang pingat perak pertama, Yap Kim Hock-Cheah Soon Kit....

Setidak-tidaknya, bagi kat Misbun...dah lama dah Misbun pegang gelaran Haji...

Catatan Epain : Tak nak gelaran...nak sebesar-besar kurnia, macam dapat kawin dgn anak raja....

Suatu permulaan baru atau baru nak mula?


Pelumba basikal trek, Azizul hasni Awang menamatkan acara pecut ditempat ke 8...terbaik dikalangan negara Asia...

Tapi hakikatnya, basikal gagal menyerlahkan pingat yang diidamkan...

Macam mana pun, ramai tetap positif dengan outcome dari Beijing serta prospek untuk 2012 khususnya menerusi Azizul hasni Awang...

Saya harap keyakinan yang diharapkan menjadi kenyataan...dan sekiranya jadi...maka semua mata akan tertumpu pada Malaysia satu hari nanti dalam sukan berbasikal..

Dalam masa yang sama, pembangunan basikal trek diharapkan mampu diperhebat...yelah kalau saya tak silap...dalam Msia ni ada 2 trek je yang ok...Velodrom KL dan Velodrom Rakyat, Ipoh, itu pun tengah tak baper nak ok...

Jadi, saya dengar Dungun sekarang ni merupakan kilang pelumba trek...apa kata bina satu velodrom di sana...n paling penting, pastikan ramai yang dapat gunakannya...rasanya lebih baik pusat macam ni daripada perhabis duit kat tempat lain...

Catatan Epain: Nak beli mountain bike...

Tuesday, August 19, 2008

Nasib Olah-raga...




Lee Hup wei menamatkan saingan Sukan Olimpik dengan catatan 2.20 meter, kekurangan 0.07 meter daripada rekod kebangsaan...

Roslinda Samsu pula sekadar mencatat 4.30 meter dalam acara lompat bergalah yang menyaksikan pemegang Rekod dunia, Yelena Isinbayeva memenangi emas dengan catatan baru dunia, 5.05 meter....

Kita harus mengakui, atlet kita masih jauh dibandingkan dengan atlet bertaraf dunia...tapi olahraga merupakan sukan penting, kerana ia merupakan sukan wajib dalam mana2 temasya...

Apa yang kita ingin lihat selepas ini ialah tindakan KOAM...sedar atau tidak, kita sebenarnya semakin ketandusan atlet bertaraf antarabangsa...paling tidak pun mampu menyinar di Sukan Sea dan Asia...

Malangnya KOAM merupakan persatuan yang banyak cakap dan banyak hal...sampai sekarang masih mengharapkan atlet elit yang akhirnya terbelit dengan KOAM sendiri...

Liha apa jadi pada Robani Hassan, malik Tobias dan Nazmizan Mohd...keadaan mereka wajar disamakan dengan "habis madu sepah dibuang"....

Selepas ini macam biasa, pegawai KOAM yang gila publisiti akan buat kenyataan macam2, tapi hasilnya kosong...terpaksa mengharapkan orang lain, pastu claim itu usaha mereka ....

Dunia olahraga kita seakan semakin pupus....kenape saya cakap macam tu....di Sukan Sea pun susah nak menyerlah...

Tengok sahaja lompat tinggi, berapa lama kita terpaksa menunggu pengganti Loo Kum Zee dalam diri Lee Hup Wei?...siapa pesaing terdekat Roslinda Samsu?...

Saya malas nak cakap panjang lebar...jauh disudut hati saya, saya ingin melihat semula atlet sehebat Jegathesan, Istiaq Mubarak, marina Chin, Zaiton Othman, Nashatar Singh, Wong Tee Kui....walaupun sepanjang hayat saya, saya hanya sempat melihat aksi Zaiton dan Tee Kui serta Rabuan Pit dan Nordin Jadi...

Memang betul susah nak menang pingat di Olimpik, tapi dalam hal olahraga, kalau boleh nak jugak tengok lebih 2 orang yang beraksi...at least best lah jugak tengok Live walaupun tak menang...

Catatan Epain: Kenal Abdul Rahman Koyakuti?

Nombor 1...


Tarikh 18 Ogos 2008 begitu bermakna buat Rafael nadal...pada tarikh ini dia disahkan sebagai pemain nombor 1 dunia...menyingkirkan Roger Federer yang menaklukinya selama 236 minggu....

Nadal tambah 1 lagi kejayaan, pingat emas Sukan Olimpik selepas menewaskan Fernando Gonzalez...

Persoalannya...adakah Nadal akan terus bermaharalela seperi Federer?...atau Fedex akan rampas balik takhta tersebut?

Catatan Epain: Bilalah pemain Malaysia nak masuk ranking 100 pemain terbaik dunia..

Ada apa-apa ke?...

Di masa saya buat posting ni, perasaan masih lagi terbawak di malam final badminton perseorangan...bangga walaupun tewas...

Hari ini saya bangun agak lewat selepas kerja tengah malam...bila bangun je, tengok Info Sukan, ada satu berita yang mencuit saya...

Iaitu pengumuman rashid Sidek sebagai ketua jurulatih BAM yang baru...hmmmmm...final malam, tapi dalam gambar tu, memang jelas PC dibuat diwaktu makan tengah hari atau minum petang...

Maknanya dibuat sebelum perlawanan Lin Dan - Lee Chong Wei...

Saya heran, nape perlu tergesa-gesa membuat pengumuman?...Nape tak tunggu hingga habis, balik Malaysia n pastu buatlah apa nak buat pun...

Cepat jugak BAM buat post-mortem...logiknya, tunggulah sampai habis final...

Ramai tahu, kontrak Yap Kim Hock tamat sebaik Sukan Olimpik berakhir....walaupun saya kurang gemar dgn Kim Hock, tapi tak boleh ke tunggu skit je masa lagi...Dah la announcement di tempat sempit...

Anyway, buat Rashid, saya doakan segala-galanya...bermula dengan kesejahteraan melatih pemain negara untuk Piala Thomas, Kejohanan Dunia dan Sukan Olimpik 2012...

Yelah BAM ni bukan mudah untuk diagak...bila dah ok...ada pulak yg bikin ribut...bila ribut...cepat pulak settlenya...

Selain itu saya harap Rashid dapat perbetulkan beberapa "foul" dlm team khususnya yang membabitkan pemilihan pemain...sebab mcm2 saya dengar sejak 3 tahun lepas hingga sekarang...

Good Luck....

Catatan Epain: Macam mana agaknya...adik ketua jurulatih, abang jurulatih perseorangan?....

Monday, August 18, 2008

Jasamu sentiasa dikenang....

Buat masa ini, pastinya ramai yang sedang memperkatakan mengenai kejayaan Chong Wei meraih pingat perak...di court badminton, di kedai kopi dan selepas ini membawa ke parlimen, org akan "membahaskan" nama Chong Wei....

Tapi seorang lagi insan yg tidak patut dilupakan ialah Misbun Sidek, jurulatih yg membawa Chong Wei dimana dia sekarang....

Biasalah, org lebih suka bercakap mengenai org yang beraksi, bukan yg duduk di belakang menyaksikan sambil mencatat sesuatu...

Sama juga dengan kes habuan kemenangan...sekiranya pengumuman dibuat sebelum perlawanan, jarang sangat berbunyi macam ini "pemenang bakal mendapat sebanyak....jurulatih turut diberikan imbuhan yang sama"....

Namun dalam kes ni, wajar Misbun harus diberi penghargaan yang setimpal..Misbun atau Jibun atau Boon telah mengorbankan segalanya...dan yang terakhir terpaksa bertarung dengan perasaan terpaksa meninggalkan isteri yg sedang sakit....
Gambar Berita Harian
Wooohhh...kalau saya, susah saya nak harunginya...tambah pula Jibun berdepan misi memastikan Chong Wei menang pingat emas....

Saya bukanlah nak bagi tau, apa yang perlu dibuat...sebab Menteri KBS pun dan umum akan tolong....cuma apa kata lepas ni, sediakan jugak skim pencen untuk jurulatih, tanpa mengira atlet yg dibimbingnya menang pingat atau tidak...dalam pada itu, mungkin skim insuran sesuai untuk diberi....

Catatan Epain: Syok tengok Chong Wei meluru ke Misbun lepas menang dgn Hyun Il...banyak maknanya tu...

Pingat perak...namun tetap membanggakan...

Saya pasti, ramai yang berada di depan kaca TV sekitar jam 8.40 hingga jam 9.30 malam tadi...bagi menyaksikan perlawanan akhir badminton antara Lee Chong Wei dan Lin dan...

Semua berkobar-kobar dan berdebar...yelah..final Olimpik yang pertama selepas 12 tahun....

Tapi Chong Wei gagal menyaingi Lin Dan...malahan boleh sy perkatakan, Lin Dan terlalu kuat buat Chong Wei pada perlawanan itu...

Segala pergerakan Chong Wei cepat dibaca Lin Dan....Lin Dan juga membuat analisis perlawanan separuh akhir Chong Wei dengan baik....


Tak bolehkan salah Chong Wei, memang dia dah cuba....cuma The Best Man Win....

Balik ni, habuan menanti Chong Wei...namun saya kira, Chong Wei masih sempat beraksi di Sukan Olimpik 2012 di London...sekarang ni dia berumur 26 tahun, maknanya di London nanti dia akan berusia 30 tahun....yelah, Zhang Ning pun boleh juara di usia 32 tahun, takkan Chong Wei tak boleh...

Tapi kan, cuba fikir, kalau Chong Wei menang sebarang pingat di London, adakah dia akan menerima habuan yang sama?...pencen bertambah tak?...

Anyway Chong Wei, anda tetap membanggakan...balik Bukit Mertajam nanti, jangan terkejut pulak tengok suasana sibuk, sebab sekang ni tengah panas dengan Pilihanraya Permatang pauh....

Catatan Epain: Apa mau bikin dgn RM 300 k?...kawin?...bukak kedai sukan?...Untuk saya....

Friday, August 15, 2008

Akhirnya....


Woooohhhhh....lega...hilang "sakit jantung"...bila tengok Lee Chong Wei mencatat sejarah melangkah ke akhir selepas menewaskan Lee Hyun Il...

Rasanya tak perlu ulang keputusan...kerana saya pasti ramai yang tonton RTM1 dan Astro menyaksikan sejarah tercatat buat sukan negara pada jam 7.30 pm 15 Ogos...

saya hanya menonton bermula set kedua, tapi set pertama saya hanya mengikutinya menerusi siaran radio 24...

Apa yang saya dapat simpulkan, set kedua Chong Wei memang lost...tapi dia berjaya meraih semula momentum di set ketiga...

Seperti yang saya agak, Hyun Il merupakan seorang pemain yang bagus bermain ralli manakala Chong Wei mempunyai permainan jaring yang bagus...

Bertemu Lin Dan, atas kertas memihak kepada pemain China tu...dan Lin Dan juga memiliki kelebihan psikologi bermain ditempat sendiri...

Selain tu, Chong Wei bakal berdepan semangat luar biasa Lin Dan selepas menyaksikan Xie Xinfang layak dan kedua-dua mahu menyamai rekod yang dilakukan Susi Susanti - Alan budi Kusuma yang menang emas perseorangan ketika keduanya bergelar pasangan kekasih....


Bab Chong Wei pulak, saya heran lah dengan pengulas Hasbullah Awang dan berita TV yang mengaitkan kemenangan Chong Wei dengan habuan RM 1 juta...betul menang dapat 1 juta, boleh jadi jutawan maggi, tapi adakah Chong Wei melakukannya demi duit?...sama perasaan dia dan rakyat Malaysia dengan habuan tu?....

Berapa pun yang Chong Wei dapat, saya merupakan antara rakyat Malaysia yang puas melihat kejayaan Chong Wei....pingat perak dalam tangan, tapi kita mestinya nak pingat emas...

Catatan Epain: Chong Wei boleh....Malaysia Boleh

Selamat...


Selamat tinggal Beijing...

"Robin Hood" Malaysia yang terakhir di beijing, Cheng Chu Sian terpaksa mengucapkan selamat tinggal selepas tewas kepada pemanah Russia di saingan suku akhir...

Tewas 104-109....

Walau apa pun, skuad memanah negara telah menunjukkan "jalan" kepada KBS, MSN dan rakyat negara ini bahawa mereka layak diberikan perhatian lebih...peluang untuk meraih pingat sentiasa ada....

Cuma tak taulah kan...sekarang ni sedap cakap lah...nati dah habis Sukan Olimpik, percayalah kemungkinan sukan memanah, angkat berat dan menembak akan "dilupakan"...kecualilah salah seorang atlet ni menang pingat...

Catatan epain: Lepas ni nak beli DVD Robin Hood...

Langit terus mendung buat Roger FADErer

Sementara nak tunggu keputusan berbasikal n nak tengok game Lee Chong Wei, nak tulis skit lah pasal mamat sorang dari Swiss ni...

Sebelum ini orang panggil dia Fedex...tapi nampaknya sekang ni Roger Federer kena ada nama baru...FADE-EX...

Kalah dan kalah lagi...dah lah sebelum ini kalah dalam 2 final Grand Slam, baru nak naik balik di Sukan Olimpik, kalah pulak dengan James Blake...

18 Ogos, takhta nombor 1 dunia akan berpindah ke tangan Rafael Nadal pulak...

Apalah nasib Federer...tapi apahal pun, dia tetap lagenda...dengan menjadi pemain nombor 1 dunia lebih 4 tahun atau 236 minggu...pastu ada 2 lagi title Grand Slam untuk samakan dengan Pete Sampras....

Catatan Epain: Badi kot...

Jangan over confident...


Lee Hyun IL...itulah lawan Chong Wei di separuh akhir nanti yang dijadualkan pada jam 6.30 pm....

Saya tidak banyak menyaksikan perlawanan yang membabitkan Hyun IL...tetapi apa yang saya dapat katakan, Hyun IL seorang pemain yang sukar dijangka...

Tengok sahaja mcm mana dia boleh menang dengan Bao Chunlai...

Sejarah lepas juga menunjukkan Hyun IL merupakan seorang pemain yang penuh dengan kejutan, selepas beberapa lama "tenggelam" di arena antarabangsa...

Cuma saya harap Chong Wei akan dapat cepat baca permainan Hyun IL, seperti mana yang dilakukan ketika bertemu Sony Dwi Kuncoro...Selamat Berjaya

Catatan Epain: Berdebar...

Thursday, August 14, 2008

"Untuk saya"...untuk kita




"Untuk saya....untuk saya...saya mahu menang"...

Kalau interview Lee Chong wei, antara frasa wajib yang dia akan sebut ialah "untuk saya"...

Tapi takpelah...apapun Chong Wei cakap..."untuk saya" yg sering dikatakan telah menjadi "untuk kita"...

Dia baru sahaja menang dengan Sony Dwi Kuncoro untuk layak ke separuh akhir acara badminton sukan olimpik...itu yang bestnya...lepas kecewa tengok Mew Choo dan bergu Koo-Tan, Chong Wei hadirkan keceriaan dan harapan...

Lawan dia selepas ini sama ada Lee Hyun Il atau Bao Chunlai...kalau menang, pingat perak dalam tangan, kalau kalah kena fight untuk pingat gangsa...

Secara kesimpulannya, apa yang saya lihat, kekuatan Chong Wei ketika bertemu Sony ialah pertahanan yang bagus serta permainan jaring yang baik...

jadi, mari kita terus berdoa harap-harap kilauan pingat yang diidamkan menjadi kenyataan...

Catatan Epain: Untuk saya...

Wednesday, August 13, 2008

Punah, hancur, Lebur, berkecai....


Apa lagi nak cakap?...

4 perkataan di atas tu sebenarnya tidak cukup untuk menggambarkan perasaan saya dan 26 juta rakyat malaysia yang lain selepas menyaksikan 2 lagi harapan negara terkeluar.....

Koo Kean Keat - Tan Boon Heong yang merupakan harapan utama tersingkir di tangan markis Kido - Hendra Setiawan, pasangan yang mereka menang 6 kali sebelum Sukan Olimpik...

Wong Mew Choo pula gagal meneruskan keajaiban Terbuka China selepas tewas ditangan Lu Lan, pemain nombor 3 dunia...

Tinggal Lee Chong Wei je lagi...ntah apa lah nasibnya dgn bertemu Sony Dwi Kuncoro?...

Namun sampai sekarang saya masih bengang sebab tengok Choong Tan Fook - Lee Wan Wah kalah....kalau bagi Fairuz - Zakry pun puas hati....apa2 hal, BAM kenalah menjawab lepas ni...

Mintak2 lah Chong Wei dapat bagi pingat, gangsa pun jadilah...

Catatan Epain: Sakit jantung tengok game badminton....

Baru nak syok...dah jadi macam tu pulak...





Ni lah yang malas ni...baru semalam dah puji pasal persembahan bagus menang ngan juara bertahan....ni kalah pulak ngan pemain bukan pilihan...

Wong Choon Hann diberitakan tersingkir ditangan pemain Taiwan, Hsieh Yu Hsing..

Choong Tan Fook dan Lee Wan Wah saya dah agak...skeptikal saya memang tepat...mereka tewas kepada pasangan bergu muda dari Korea...

Sekang ni tinggal 3 je lagi yg meneruskan saingan...saya harap Chong Wei, Mew Choo n bergu emas tak pressure sebab kengkawan lain balik awal...

Tu lah nak buat macam mana...dah jadi bubur dah pun...malas nak citer...

Sebelum mengakhiri posting, tahniah buat Chong Wei n 2 player double kita...

N sebelum tu juga, saya ada sikit mahu bikin komplen lah...awat ada national paper kita lebih ghairah menceritakan pasal kemenangan kuartet renang Amerika berbanding Wong Choon Hann?...

Citer Micheal Phelps back page tapi Choon Hann menang ngan juara bertahan, Taufik Hidayat third page dr belakang...rasanya paper tu jugak yang dikatakan mempunyai laporan badminton paling komprehensif dan in depth...ye ke?....

Catatan Epain : Thailand 1 emas, Vietnam 1 perak, Indonesia 2 gangsa...Malaysia?

Monday, August 11, 2008

Berita baik...berita tak baik dari Beijing

11 Ogos merupakan hari ketiga Sukan Olimpik 2008, Beijing...

Ada perkhabaran gembira dan ada yang kurang...

Gembira...Wong Choon Hann menang ke atas Taufik Hidayat...Lee Chong Wei menang ke atas Ronald Susilo dan Wong Mew Choo tidak ketinggalan menang ke atas Petya Nedelcheva...

Yang tak syoknya skuad memanah negara kalah kepada trio Itali, yang selepas itu mara ke akhir sebelum tewas ditangan Korea Selatan...selain itu, perenang negara, Daniel Beego dan Siow Yi Ting gagal menyaingi perenang terkemuka yang lain dalam acara renang...



Itu kesimpulan mudah apa yg terjadi pada hari ketiga Sukan Olimpik buat Malaysia..

Pengajaran telah diberikan Thailand, China, Korea Selatan dan Jepun...

Thailand menang emas, mengatasi negara Asean yang lain, China mendahului manakala Korea dan Jepun pula menduduki 5 tempat terbaik berdasarkan pungutan pingat...

Bagi skuad memanah, walaupun tewas ia memberikan pengajaran buat kita semua bahawa sudah tiba masanya kita memberikan perhatian kepada "non physical sport"....dan Thailand telah membuktikan...

Badminton tak perlu diperkatakan lagi, ia harapan rakyat Malaysia...saya tak nak bagi perhatian lebih sebab saya nak lihat mereka memberi sesuatu baru saya komen berbuih-buih...

Anyway...masih ada perjuangan perlu diteruskan...

Catatan Epain: Teringat tengok Hirosuke Katajima pecah rekod dunia kuak dada..

Sunday, August 10, 2008

Menakjubkan...




Itu sahaja gambaran yang mampu diberikan sebaik menonton pembukaan rasmi Sukan Olimpik 2008, Beijing...

Seperti mana yang dijanjikan, penganjur telah menunjukkan kesungguhan mereka untuk menjadikan Sukan Olimpik Beijing sebagai yang bersejarah dan unik...

Umum mengetahui upacara pembukaan sememangnya dinantikan, dan seperti biasa ada yang akan membandingkan dengan temasya sebelum ini...itu hak mereka...

Dan tidak kurang juga yg beranggapan ia merupakan pembaziran yang nyata..sekali lagi, itu hak masing-masing...

Tidak boleh dielakkan, upacara pembukaan sememangnya menelan belanja yang tinggi, dan dalam kes Beijing, tidak terkecuali...mungkin Zhang Yimou yg menjadi mastermind pun tak terfikir untuk membelanjakan sejumlah wang yang besar dalam filemnya...



Bunga api, perarakan masuk kontinjen, menaikkan bendera Olimpik dan upacara menyalakan obor sememangnya sentiasa menjadi perhatian...tetapi sy cukup tertarik dengan persembahan d tengah padang di mana penganjur cuba mengambarkan keadaan sejarah China...memang cantik...

Kini, segalanya sudah bermula dan tidak kurang juga atlet Malaysia yang akan beraksi selepas ini...




Sehingga post ini ditulis, pasangan bergu wanita, Wong Pei Tty - Chin Ei Hui baru sahaja kalah ditangan pasangan Korea Selatan dalam saingan bergu wanita

Note: gambar diambil dari Utusan, Yahoo News dan Berita Harian

Catatan Epain: Teruja dengan persembahan bunga api...

Friday, August 8, 2008

Tarikh keramat 08.08.08



Masanya telah tiba...temasya yang dinantikan hampir seluruh penduduk dunia bermula...

Sukan Olimpik 2008, Beijing...

Tak perlulah saya menerangkan lagi apa itu Sukan Olimpik, temasya sukan yang telah berusia 112 tahun sejak kali pertama dianjurkan pada tahun 1896 di Athens, Greece.

Tapi wajarlah kita untuk merenungi semangat olimpik yang mempromosikan semangat perpaduan..inilah tempatnya wakil setiap negara berkumpul di dalam satu bentuk perhimpunan...

Tak salah kiranya untuk saya mengatakan bahawa ia merupakan perhimpunan umat manusia terbesar...rasanya perhimpunan agung PBB pun tak sebesar ni...

Buat kontinjen Malaysia, tak perlu juga saya terangkan apa perlu dilakukan...cuma saya seperti mana harapan 26 juta rakyat Malaysia yang lain mengharapkan agar pingat emas dapat dibawa pulang...

Kalau tak dapat pun, apa2 pingat pun jadilah...jangan bawa pengat sudah...pengat saya boleh buat sendiri...

Anyway...saya tak sabar untuk menyaksikan acara pembukaan...dan yang paling dinantikan pastinya upacara nyalaan obor Olimpik...macam mana agaknya?...kalau Barcelona guna panah, adakah Beijing akan guna tombak atau "flying dagger" untuk nyalakan obor?...

Jangan lupa, ia bermula pada tarikh keramat..08.08.08 dan pembukaan akan bermula pada 8.08 pm...

Catatan Epain: nak tengok bunga api yang menerangi Beijing malam 08.08.08

Tuesday, August 5, 2008

Sekali lagi...tiada awang import


Minggu lepas, satu pengumuman penting telah di buat Persatuan Bolasepak Malaysia, FAM...

Orang luar media mesti tertanya-tanya, apakah pengumuman tersebut sebelum diumumkan...mungkin ada yg membayangkan macam Pak Lah nak umum turunkan harga minyak atau penstrukturan semula subsidi...

Sekali rupanya, FAM umumkan PEMAIN IMPORT TIDAK DIBENARKAN BERAKSI MUSIM DEPAN...

Ini je ke cara terbaik untuk mengembalikan kemeriahan bolasepak tempatan?...Apa? selama ini pemain import ke punca liga kita di klasifikasikan sebagai kelas D oleh AFC?...Ramai yg percaya, tidak...

Pergilah manapun liga dalam dunia sekang ni...hampir semua ada pemain import especially negara membangun dan negara maju...

Saya pernah saksikan liga Vietnam (Vietnam main dalam AFC Champions League)...cara mereka anjurkan perlawanan liga umpama cara karnival...yakni lebih 1 perlawanan dalam masa satu hari...n 70% pemain merupakan pemain import...

Tapi tengok kat mana Vietnam berada jika hendak dibandingkan dengan kita?...

Tulah, macam2 cadangan yg diutarakan terutama masa sesi brainstorming hari tu, ini je yg mampu FAM lakukan?...

Jangan terkejut jika FAM akan turn balik keputusan ini, paling tidak, 4 musim selepas ini, seperti mana yang pernah dilakukan sebelum ini...The Flip Flop of FAM...

Sekang ni peminat mesti nak tengok, adakah liga akan kembali meriah selepas awang import balik negara masing-masing...adakah ranking Malaysia akan ok selepas ini...adakah Malaysia akan jadi juara dikalangan negara ASEAN?...

Inilah yang dikatakan, marahkan nyamuk, habis kelambu kena bakar....pengabisannya, dengan rumah sekali terbakar selepas tu...then baru sibuk nak padam kebakaran...

Catatan Epain: Teringat dengan pemain import seperti Peter Nieketien, Olobunmi Adigun n Marian Valach...

Monday, August 4, 2008

Benda asas pun tak sempurna, inikan pulak....


Citer pasal Chelsea nampaknya tak habis elagi EPL tak start agi...terbaru The Blues menang 5-0 ke atas AC Milan di kejohanan Railways...ok lah, itu diorang...

Ni masih lagi dgn Msia vs Chelsea punya game...

Ingat lagi tak, kalau sesiapa yg berada di most match PC atau menonton berita TV serta baca akhbar...

Antara komen pengurus baru Chelsea, Luis Felipe Scolari yg menarik perhatian ialah kualiti padang di Satdiumm Shah Alam...hmmmm...pelik jugak ye?...sebab pada pandangan mata kasar, padang stadium yg menelan belanja RM 460 juta tu nampak ok...tapi Scolari bg komen mcm tu...adil ke?...yelah sebab pengurusan stadium baru menghabiskan RM 10 juta utk naik taraf padang dan balapan selepas Sel dan Perak main final Piala FA atas padang "tapak dam" serta banjir besar yg pernah melanda Shah Alam...

Tapi kalau sesiapa yg boleh turun padang dgn lebih dkt, sememangnya ada yg mengakui pendapat Scolari tu...padang Std Shah Alam tak sempurna yg disangka sebenarnya...dan itulah juga refleksi keseluruhan corak pengurusan stadium dan padang di Malaysia...pada hakikatnya, "groundsman" di Malaysia tak sehebat di UK yg mempunyai pasukan yg tersendiri dlm hal menguruskan padang dan stadium...

Citer pasal padang Stadium Shah Alam, seingat sy, ia menggunakan rumput "marimo paspalum"...satu nama yg gah dlm bidang rumput padang bola...tapi tulah, kita sebenarnya lupa nak ukur baju badan sendiri atau menjunjung langit yg memayungi kita selama ini....

Ni kan Malaysia, yg mempunyai iklim khatulistiwa?...jd ramai mengakui rumput tersebut tidak sesuai di sini...yg sesuai ialah "cow grass"...memanglah bunyinya low class tapi dan itu yg sesuai utk kita.....

Cuba ingat balik...dulu masa England lawan Malaysia di Stadium Merdeka yg menggunakan cow grass, ada tak gary Lineker complain ataupun david Platt yg merembat sampai adboard pecah komplen yg sepakannya tak best?...tak de kan?...sebab walaupun cow grass, tapi padang ok...

Cuba borak dgn Steve Darby, antara komen standard dia ialah bab padang, dan ingat darby dtg dari mana...maka tak hairanlah dia akan komen mcm tu...

Tapi tu la...kalau berbuih cakap pun tak guna...sebab at the end, rumput lain gak yg digunakan especially kat stadium baru, mcm Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di terengganu....ada orang fikir, kualiti tak penting, yang penting masyukkkk...

Catatan Epain: Teringin nak main atas padang bersalji, pakai bola colour Oren